Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

'Neem maatregelen om aantal Krimpense jongeren in bijstand terug te dringen'

  •   274 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Om de stijging van het aantal bijstandsgerechtigde jongeren (tot 27 jaar) te stoppen, moet het college van Krimpen aan den IJssel een specifieke aanpak ontwikkelen. Die aanbeveling doet de Rekenkamer Krimpen aan den IJssel in het rapport 'Bijstand op afstand'. 

Maatregelen van GR IJsselgemeenten om jongeren blijvend aan het werk te helpen, lijken onvoldoende te werken. Hun aandeel nam toe van 7,3 procent in 2015 naar 10,4 procent in 2018 van het totaal aantal bijstandsgerechtigden. De doelstelling van de gemeente Krimpen aan den IJssel is maximaal 7 procent.

Begeleiding
Uit het rapport blijkt dat sommige uitkeringsgerechtigden geen begeleiding krijgen, of pas nadat ze hier lang op hebben moeten wachten. Daar komt bij dat GR IJsselgemeenten voor alle drie de gemeenten (Krimpen, Capelle en Zuidplas) dezelfde maatregelen neemt, terwijl de kenmerken van hun bijstandsgerechtigden niet per se hetzelfde zijn. "GR IJsselgemeenten investeert de meeste tijd en middelen in het helpen van mensen met relatief goede kansen op een betaalde baan en minder op mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt, zoals ouderen of vluchtelingen."

De Krimpense gemeenteraad krijgt in het rapport een vingerwijzing van de rekenkamer. "De raad heeft nagelaten bij GR IJsselgemeenten aan te dringen op een specifieke aanpak voor Krimpense bijstandsgerechtigden, wat ze wel had moeten doen als ze extra hulp had gewild voor minder kansrijke groepen." 

Vluchtelingen
Ondanks een aantrekkende economie nam het aantal mensen in Krimpen aan den IJssel met een bijstandsuitkering in 2015 en 2016 sterk toe. Dit kwam onder andere doordat Krimpen aan den IJssel veel vluchtelingen opnam. Zij zijn meestal afhankelijk van een bijstandsuitkering. In de jaren 2017 en 2018 bleef het aantal mensen met een bijstandsuitkering gelijk. 

Krimpen aan den IJssel kampt sinds 2015 met oplopende tekorten op het bijstandsbudget. Om deze tekorten op te vangen maakte de gemeente in 2016 en 2017 gebruik van de zogenaamde vangnetuitkering van het Rijk. Voor 2018 en 2019 is de verwachting dat Krimpen aan den IJssel jaarlijks bijna een miljoen euro tekort komt. 

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }