Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Pastoor Joost van der Mee naast restaurateur Henk Boere bij de toekomstige Mariakapel.
• Pastoor Joost van der Mee naast restaurateur Henk Boere bij de toekomstige Mariakapel. (Foto: Stephan Tellier)

Haastrecht krijgt eigen Mariakapel

  •   336 keer gelezen

HAASTRECHT • Haastrecht krijgt z'n eigen Mariakapel. Mensen kunnen er langsgaan om te bidden, zich te bezinnen of een kaarsje te branden.

Een groepje vrijwilligers is vorige week begonnen met de bouw van de kapel, die in een kleine uitbouw van de pastorie naast de Sint-Barnabaskerk moet komen. Pastoor Joost van der Mee heeft geen idee wanneer de aanbouw ooit is gebouwd. "Ik heb hier ruim tien jaar gewoond en me altijd afgevraagd welke functie die nou precies had. Hoogstwaarschijnlijk was de ruimte bedoeld om kostbaarheden uit de kerk in te bewaren. Dat zie je ook aan de muren, die zijn bijna 50 centimeter dik."

Brandkast
Een paar jaar geleden hebben een aantal mensen de ruimte van binnenuit opengebroken. Achter een vastgeroeste stalen deur troffen zij een ijzeren kruis en een oude brandkast. "Helaas was -ie leeg", lacht Van der Mee. Een clubje handige mannen - bestaande uit Henk Boere, Tinus Streng, Ton van Dijk, Jan Steenkamer en Adriaan Houdijk - is nu bezig om heel voorzichtig de stenen uit de buitenmuur te hakken, om er een deur in te plaatsen. Die biedt straks toegang tot de Mariakapel.

Het was Houdijk die op het idee kwam om een Mariakapel te bouwen. Tijdens de restauratie in 2016 verbaasde hij zich over de grote toeloop van dagjesmensen en pelgrims die een kijkje wilden nemen in de kerk. "Maar je zag ook mensen hier uit het dorp die langskwamen om te bidden of een kaarsje aan te steken. Mooi natuurlijk, maar het is gewoon niet haalbaar om de kerk heel de dag open te stellen. Met een Mariakapel biedt je de mensen toch een plek voor rust en bezinning."

Bedevaartsplaats
Van der Mee was direct enthousiast. "In Brabant en Limburg zie je volop van deze kapelletjes. Hier niet. Dan is het fantastisch als je er eentje kunt bouwen." De pastoor wijst op de bijzondere positie van het IJsselstadje voor pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostella. "Daarnaast is Haastrecht al sinds 1647 een bedevaartsplaats ter ere van Maria ter Weghe."

Houdijk, die meer dan 40 jaar actief was voor sloopbedrijf Kruiswijk, verwacht dat de bouw van de kapel enkele maanden gaat duren. "Voor 18 oktober (Mariafeest, red.) moet het sowieso klaar zijn. Op die dag willen we er een officieel tintje aan geven." Tot die tijd moet er nog genoeg gebeuren. Na het openbreken van de muur aan de voorzijde is het de bedoeling om van binnenuit er zo'n 20 centimeter uit te hakken. "Daardoor wordt de binnenruimte een stuk groter", verklaart Houdijk. "Alles moet voorzichtig gebeuren, want de pastorie (en aanbouw) is een rijksmonument."

Van der Mee voegt eraan toe dat er glas-in-lood wordt geplaatst, met een afbeelding van Jacobus de Pelgrim. In de kapel komen bidstoeltjes, een bank en een pot voor donaties. Voor de Mariakapel komt een hek dat 's avonds op slot gaat.

De bouw van de Mariakapel kost 5.000 euro. Om dit geld bij elkaar te krijgen is er een rekeningnummer geopend. Wie wil bijdragen, kan een bedrag storten op: NL10 RABO 0191 9790 74.

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }