• Omgevallen es in Loetbos.
• Omgevallen es in Loetbos. Foto: Staatsbosbeheer

Vrijwel alle essen in Lekkerkerkse Loetbos zijn ziek

Algemeen 1.351 keer gelezen

LEKKERKERK • Staatsbosbeheer houdt woensdag 17 april namens Groenalliantie Midden-Holland een inloopavond over de aanpak van essentaksterfte in het Loetbos. Geïnteresseerden zijn tussen 19.00 en 21.00 uur welkom in Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Brug in Lekkerkerk.

Uit een inventarisatie van vorig jaar is gebleken dat vrijwel alle essen in het Loetbos zijn aangetast. De ingreep is daarom op plekken groot. Tijdens de inloopavond kunnen bezoekers de boswachters vragen stellen over de gevolgen van essentaksterfte en de werkzaamheden die er in het Loetbos plaatsvinden.

Schimmelziekte
De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van de essentaksterfte, zo'n 90 procent van de bomen gaat dood. Aangetaste bomen bevatten weinig tot geen blad en veel dode takken. Ook zijn er donkere verkleuringen in de bast, beginnend bij de blad- en takaanzet. De zieke bomen zijn zwak en kunnen op termijn omvallen. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken. De zaagwerkzaamheden starten dit najaar.

Herplant
Daar waar in het Loetbos open plekken ontstaan, plant Staatsbosbeheer vanaf najaar 2020 nieuwe bomen en struiken. Het gaat om verschillende inheemse soorten. Welke dat zijn, is afhankelijk van de groeiplaats, de hoeveelheid gekapte bomen en de soorten die blijven staan. Staatsbosbeheer werkt daarbij toe naar gemengde bossen met een gevarieerde structuur om daarmee de biodiversiteit te vergroten en de kans op ziektes te verkleinen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden