Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Patricia Oskam met de kelkzwammen.
• Patricia Oskam met de kelkzwammen.

Patricia spot fraai paddenstoeltje tijdens wandeling

  •   529 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Tijdens een wandeling in het EZH-bos in Krimpen aan den IJssel stuitte Patricia Oskam maandagmorgen op een fraaie paddenstoel: de kelkzwam.

"Mijn oog viel tijdens het wandelen op een paar rode stipjes in de struiken. Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat het hele mooie, kleine paddenstoeltjes waren. Ik heb er foto's van gemaakt en 's avonds op internet gekeken wat het kon zijn. Er zijn twee mogelijkheden: de rode kelkzwam of de krulhaarkelkzwam. De verschillen tussen beide soorten zijn zo klein, dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Daar is een microscoop voor nodig."

Voorheen waren deze winterpaddenstoelen zeldzaam in Nederland, maar onder andere door veranderd natuurbeheer -waarbij dood hout niet gelijk verwijderd wordt-, komen ze steeds vaker voor. De kelkzwammen leven namelijk op loofhoutsoorten, die in een vergevorderde staat van vertering verkeren. Vanwege hun mooie rode kleur trekken ze de aandacht in de doorgaans grijze winternatuur.

Patricia: "Tijdens het wandelen zie je zoveel moois, ook gewoon in je eigen woonomgeving."

Patricia Wandelt
De 42-jarige inwoonster van Krimpen aan den IJssel zette vorig jaar maart de Facebookpagina 'Patricia Wandelt' op om haar ervaringen tijdens het wandelen te delen én andere mensen enthousiast te maken mee te lopen. Inmiddels volgen zo'n 160 mensen de pagina.

"Alleen is ook maar alleen", zegt de geboren Rotterdamse. "We lopen iedere vrijdagmorgen vanaf  9.30 uur, met als vertrekpunt volkstuinencomplex De Amateur. In de zomer lopen we ook iedere woensdagavond. Een wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en iedereen is welkom."

Haar ervaring is dat wandelen, naast goed voor de gezondheid, vooral heel gezellig is. "Mensen die elkaar niet kennen gaan tijdens het lopen het gesprek met elkaar aan. Daaruit ontstaan leuke contacten. En het is zeer vrijblijvend: niemand is verplicht om iedere week mee te lopen. We wandelen vooral in Krimpen zelf, maar maken soms een uitstapje. Naar het Loetbos of Capelle aan den IJssel bijvoorbeeld."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }