• De vrijwilligers Dini Verburg en Marrie den Hartog sorteren de levensmiddelen voor de pakketten.
• De vrijwilligers Dini Verburg en Marrie den Hartog sorteren de levensmiddelen voor de pakketten. Foto: Voedselbank Lopik

Voedselbank Lopik viert bescheiden jubileumfeest

Algemeen 635 keer gelezen

LOPIK • Vijf jaar na de oprichting is de Voedselbank 'geland' in de Lopikse samenleving, constateren Wim Timmermans en Helma Kruithof tevreden. "Het eerste lustrum op zich is natuurlijk geen reden voor een feestje", zeggen de voorzitter en secretaris/penningmeester. "Maar de scepsis die hier en daar bestond bij de oprichting is grotendeels verdwenen. De Voedselbank is voor diverse gezinnen in de gemeente helaas pure noodzaak."

Vijf jaar geleden nam Stichting Voedselbank Lopik het stokje over van de toenmalige stichting SSL, die de Voedselbank destijds coördineerde. "Wij zijn een onafhankelijke organisatie zonder formele banden met politiek of religie", wenst Wim Timmermans te benadrukken. "Bij ons is iedereen welkom, mits aan de criteria wordt voldaan. Hiervoor worden de mensen zorgvuldig gescreend."

"Dat gebeurt overigens met een warm hart", vult Helma Kruithof aan. "Natuurlijk moeten mensen aan de minimumvoorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een wekelijks voedselpakket, maar de cijfers zijn niet alleen leidraad. Soms hebben mensen -al dan niet tijdelijk- net even een steuntje nodig om zich daarna zelf weer te kunnen redden."

Crisis
De crisis is gelukkig voorbij, merken beiden: "We zien bijvoorbeeld geen kleine zelfstandigen meer, die het hoofd niet boven water kunnen houden. Bij de oprichting van de Voedselbank, op 15 november 2013, stonden ruim dertig huishoudens ingeschreven. Nu zijn dat er rond de 25, ofwel 75 tot 100 personen. We hebben het dan met name over vluchtelingen, alleenstaanden met kinderen, mensen in de schuldsanering en een zogenaamde 'harde kern'. Voor die laatste groep is het moeilijk om onder de hulp van de Voedselbank uit te komen."

Het 'landen' van de Voedselbank in de Lopikse samenleving komt tot uiting in de bereidwilligheid van gemeente, bedrijven, instellingen en particulieren om een steentje bij te dragen. "Gelukkig maar. Regelmatig moeten levensmiddelen worden bijgekocht om de voedselpakketten samen te stellen. Daarvoor zijn de financiële bijdragen onmisbaar. Blij zijn we ook met bijvoorbeeld de supermarkten voor hun steun en de organisatie van het vrachtwagenevenement 'Nog Harder', die ons ieder jaar een cheque geeft."

Maar ook kleine giften zijn welkom, benadrukken de voorzitter en secretaris/penningmeester: "Mensen bellen ons bijvoorbeeld als ze op hun moestuin teveel bonen of aardappels hebben of als ze hun kerstpakket willen doneren."

Ook mag Stichting Voedselbank Lopik gratis gebruik maken van een loods van Ruud Borst BV voor de opslag, koeling en uitgifte van de producten. "Zelfs kosten als elektriciteit worden niet berekend. Dat is goud waard."

Kerstpakketten
Dankzij Terberg Benschop BV kan Voedselbank Lopik de mensen met Kerst een kerstpakket geven. "Dat wordt een extra feestelijk moment als we vrijdag 21 december in De Schuilplaats onze jaarlijkse kerst-koffieochtend hebben", kijken Wim Timmermans en Helma Kruithof vooruit. "Vervolgens hopen we van 16.00 tot 21.00 uur tijdens de kerstmarkt op het Koning Willem-Alexanderplein weer volop levensmiddelen in te zamelen. Tevens is dan van 19.00 tot 21.00 uur onze loods open om eventueel een kijkje te nemen en producten voor voedselpakketten te brengen."

Zie voor alle informatie: http://www.voedselbanklopik.nl/

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden