• Binnenvaartschip op de rivier.
• Binnenvaartschip op de rivier. Foto: mediagram

'Maak een einde aan varend ontgassen'

Algemeen 1.778 keer gelezen

LEKKERKERK • Enkele tientallen inwoners van Lekkerkerk hebben de handen ineengeslagen om versneld een einde te maken aan varend ontgassen door de binnenvaart.

Bij varend ontgassen komen jaarlijks onder meer tientallen tonnen van de kankerverwekkende stof benzeen vrij. Hoewel er landelijke regelgeving in de maak is, kan het nog jaren duren voordat de overheid een sluitend beleid heeft tegen varend ontgassen.

De groep uit Lekkerkerk wil daar niet op wachten en heeft zich aangesloten bij het burgerinitiatief Stop Ontgassen. Volgens woordvoerder Rik Oerlemans van Stop Ontgassen klagen de Lekkerkerkers niet alleen over stankoverlast van binnenvaartschepen op de Lek, maar maken zich ook zorgen over stoffen die ze juist níet ruiken. "Zo is benzeen vrijwel reukloos, maar wel slecht voor je gezondheid."

Restdampen
Het varend ontgassen gebeurt na het lossen van de lading. Oerlemans: "Voordat de nieuwe lading ingenomen kan worden, moeten de restanten van de vorige lading eruit. Dat doet de schipper door tijdens de vaart de tanks te openen. Restdampen vervliegen en komen zo in de buitenlucht terecht." Behalve benzeen gaat het om meerdere schadelijke stoffen, zoals nafta, benzine, kerosine, ethanol en andere aardolieproducten.

Volgens Stop Ontgassen zijn scheepvaart, de petrochemische industrie en de handel de belangrijke veroorzakers van het probleem. De verschillende partijen schuiven hun verantwoordelijkheid op elkaar af. Voor binnenvaartschippers is er slechts één ontgassingsinstallatie in Moerdijk waar zij aan wal legaal kunnen ontgassen. Veel te weinig, vindt Oerlemans. "Als je langs het Amsterdams Rijnkanaal je lading moet lossen, vaar je daarna echt niet uren naar Moerdijk om je schip te ontgassen."

Hoewel varend ontgassen in een aantal provincies verboden is, wordt er door de overheid niet of nauwelijks gehandhaafd. De kans dat schippers op de Lek bij Lekkerkerk een boete krijgt opgelegd voor varend ontgassen is klein. Oerlemans: "Juist in het stuk voor de Brienenoordbrug is er weinig controle."

De Nationale Taskforce Varend Ontgassen werkt aan een geleidelijke invoering van een verbod, maar Stop Ontgassen wil versneld naar een landelijk verbod op varend ontgassen van alle schadelijke stoffen. Oerlemans: "Er moet meer gehandhaafd worden en er moeten in hoog tempo ontgassingsinstallaties bij komen."

Barricades
Hij wijst erop dat Stop Ontgassen geen actiegroep is. "We gaan zeker niet de barricades op. Wel willen we in overleg met politiek en het bedrijfsleven, om ervoor te zorgen dat varend ontgassen op korte termijn stopt zodat de lucht in Nederland schoner wordt. We erkennen ieders belang, maar vinden dat het de hoogste tijd is dat er een einde komt aan deze vervuilende praktijken die - met de juiste maatregelen - voorkomen kunnen worden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 15 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 17 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden