Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Agatha Heikoop op haar aangepaste quad.
• Agatha Heikoop op haar aangepaste quad. (Foto: wijntjesfotografie.nl)
Vallen en opstaan

Agatha Heikoop zit niet bij de pakken neer: 'Ik heb innerlijke rust gevonden'

  •   2986 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Hoeveel pijn en verdriet kan een mens verdragen? Die vraag kun je aan Agatha Heikoop (55) rustig stellen. Zij is -helaas- ervaringsdeskundige.

De inwoonster van Ouderkerk aan den IJssel verloor haar jongste dochter door een ongeval, kreeg een herseninfarct, hersenbloeding, hartstilstand, schildklierkanker en bond de strijd aan met een vraatzuchtige streptokokkenbacterie.

Wat zich allemaal tussen 2006 en 2018 afspeelde is voer voor de medische wetenschap. Liever had Agatha Heikoop hierin niet de hoofdrol voor zich opgeëist, maar haar leven verloopt nu eenmaal niet via de begaande paden.

Die beproevingen zijn overigens niet aan haar af te lezen. Integendeel, Agatha Heikoop straalt en lacht in haar optrekje aan de IJsseldijk Noord. De zon schijnt volop en de vogels fluiten. Vlak achter haar staat een rolstoel met twee krukken op het stuur. Achterin de tuin glimt een speciale quad, waarmee ze desgewenst de buitenwereld in trekt. Vanwege aanhoudende heupproblemen heeft de patiënt veel moeite met haar motoriek.

"Ik ga eerst op mijn linkerbeen staan en slinger daarna het rechterbeen mee. Daarna laat ik me rustig op de rolstoel zakken. Soms pak ik even de beide krukken om de bloedsomloop in de benen te stimuleren en de stijfheid te verdrijven. Ik word regelmatig geprikt om trombose te voorkomen."

Houvast
Haar geloof is haar houvast. "Ik was verbitterd na alle ellende, maar heb mij met gebeden tot Jezus gewend. Hij heeft me door het dal gesleurd en me laten inzien dat ik met Hem aan mijn zijde het leven weer aankan. Ik ben opnieuw geboren. Daarom wil ik mijn verhaal graag vertellen."

Agatha Heikoop uit Krimpen aan de Lek verhuisde in 1989 met haar toenmalige echtgenoot naar de Kerkweg in Ouderkerk aan den IJssel. Ze begonnen 'Farmservice', een winkel met boerenlandbenodigdheden. "Ik ging daarvoor letterlijk de boer op met een vrachtwagen. Ik kende vrijwel alle agrariërs in de Krimpenerwaard, Lopikerwaard en Alblasserwaard. Je kon mij het best omschrijven als een stoere, hardwerkende vrouw, die weken draaide van 60 tot 80 uur en bovendien drie dochters opvoedde."

In 2006 gebeurde er echter iets wat elke ouder vreest: haar (jongste) dochter Lisette overleed bij een ongeval. Dat gebeurde op 1 mei. Het drama dreunde lang na in het hoofd van Agatha, die prompt een herseninfarct kreeg. Rechts was ze opeens verlamd. Dat zorgde voor maanden revalidatie.

"Het was een diepe put waarin ik kwam te zitten. Ik raakte verbitterd en kreeg ook nog eens een hersenbloeding. Mijn geloof werd danig op de proef gesteld, maar ik bleef vertrouwen houden in de Heer. Ik heb nooit een gebalde vuist naar boven gemaakt."

Bergafwaarts
Daarmee was de ellende nog niet voorbij. Haar rechterheup werd steeds slechter. "Ik had vooral pijn in m'n lies. Na de operatie in 2015, toen ik een nieuwe heup kreeg, ging het eigenlijk alleen maar bergafwaarts. Het was op een gegeven moment niet meer uit te houden. De medisch specialist stelde revisie voor, omdat de kop van de heup was verschoven en het lichaam de 'indringer' niet accepteerde. Vanwege die afstotingsverschijnselen werd een tweede heup gemonteerd. Opeens merkte ik dat er op mijn heup een uitstulping ontstond ter grootte van een rugbybal. Punctie gaf aan dat een streptokokkenbacterie aan het huishouden was."

Het schoonspoelen van de heup werd haar bijna fataal. Agatha Heikoop liep bloedvergiftiging op, raakte in coma en kreeg weer bij bewustzijn in de operatiekamer een hartstilstand. Met elektrische schokken werd ze teruggehaald. "Mijn leven trok aan me voorbij. Het was traumatisch. Ik ging weer in gebed; Here wees mijn zonden genadig."

Een bezoek aan huis zorgde op 15 februari 2017 voor de ommekeer. "Deze man vroeg me na afloop van ons gesprek of hij voor mij mocht bidden. Wat er daarna gebeurde is onbeschrijfelijk. Het was alsof al het nare uit mijn lichaam vertrok en plaatsmaakte voor iets nieuws. Ik vond rust en vrede en leerde opnieuw de Here Jezus kennen."

Tweede leven
Haar tweede leven is daarna begonnen. Zonder wrok, spijt of angst. "Mijn omgeving ziet me met verbazing aan. Zo kennen ze me niet. Ik sta er zelf ook van te kijken. Ik had vroeger een laag zelfbeeld, ik zat vast in hokjes. Daar ben ik uit gekropen. Ik ben feitelijk altijd op de vlucht geweest, maar heb nu innerlijke rust gevonden. Jezus heeft mij opnieuw de ogen doen openen."

Het Kontakt besteedt in 2018 extra aandacht aan mensen die zich niet laten weerhouden door tegenslag en met 'vallen en opstaan' proberen er het beste van te maken. Doorzetters dus. Dit is deel 7. Bent of kent u iemand die in aanmerking komt voor deze serie? Dan kunt u dat doorgeven via 06-53110867 of r.vanderhek@hetkontakt.nl

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }