• Vier leerlingen mochten heel even de uilskuikens vasthouden.
• Vier leerlingen mochten heel even de uilskuikens vasthouden.

Jonge kerkuilen Krimpenerwaard krijgen een ring

Algemeen 786 keer gelezen

LEKKERKERK/OUDERKERK • Jonge kerkuilen die nestkasten in Ouderkerk en Lekkerkerk bezetten, kregen dinsdag een ring om hun poot. Leerlingen van de Krimpense basisschool Het Mozaïek waren getuige van dit moment.

Er klinken oh's en ah's als ringster Hennie van Buren het eerste uilskuiken uit het linnen tasje tevoorschijn haalt. De groep 7/8'ers kijken vertederd als ze het donzen jong omhoog houdt. Vier kuikens zitten er in de nestkast. Die is door vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwerkgroep de Krimpenerwaard (NVWK) in de nok van de schuur in Lekkerkerk geplaatst. Nu de jongen een paar weken oud zijn, krijgen ze een metalen ring om hun poot. "Dat is nodig voor onderzoek", legt Stefan van der Heijden aan de kinderen uit. "De ringen leveren een schat aan informatie op. Bijvoorbeeld over de verspreiding van de soort, hun leeftijd, biotoopgebruik en herkomst."

Helpen
Als (mede)coördinator van de uilenwerkgroep van de NVWK is Van der Heijden vooral geïnteresseerd in het wel en wee van uilen in de Krimpenerwaard. Vier uilensoorten broeden er in het gebied: bosuil, ransuil, steenuil en kerkuil. Die laatste soort doet het steeds beter. "Een jaar of zes, zeven geleden waren er geen bekende broedgevallen in de Krimpenerwaard. Om de kerkuil een handje te helpen hebben we op verschillende plekken nestkasten (bij)geplaatst. En daar maken ze volop gebruik van. Vorig jaar telden we dertien broedparen. De soort zit dus echt in de lift."

Het is nog even afwachten of dit jaar een succesvol broedjaar gaat worden. Door het natte en koude voorjaar zijn er weinig veldmuizen, de favoriete prooi van de kerkuil. Dat kun je volgens Van der Heijden ook zien in de nestkasten. "Er liggen altijd wel wat dode muizen die de jongen op een later moment verorberen. Dat is nu niet het geval. Verder zien we minder en kleine legsels; ook vallen er jongen uit. Het is dus nog maar de vraag of alle jongen het gaan redden." 

Doordat kerkuilen jongen hebben die sterk in leeftijd verschillen, zijn de jongste jongen vaak het slachtoffer. Die gaan dood en worden door hun grotere broer of zus opgegeten. Ook tussen de uilskuikens uit de Lekkerkerkse kast zijn de verschillen groot: het jongste exemplaar van 29 dagen is veel kleiner dan het oudste kuiken van 43 dagen oud. Bij die laatste zijn al veren zichtbaar. 

Stilte
Normaal gebeurt het ringen van uilskuikens in alle stilte. Dit jaar koos de NVWK ervoor om - ter educatie - een schoolklas uit te nodigen. Van der Heijden bracht een week eerder een bezoek aan Het Mozaïek om in de klas te vertellen over uilen in het algemeen en de kerkuil in het bijzonder. Voor de leerlingen is het overduidelijk een geslaagd uitje. Ze vragen Van der Heijden en Van Buren het hemd van het lijf. Vier kinderen hebben geluk en mogen een kuiken vasthouden. Dat blijkt nog best lastig, want de jongen beschikken al over een paar vlijmscherpe klauwen.

Ook Van der Heijden is na afloop enthousiast. "De kinderen waren erg geïnteresseerd en dat is natuurlijk mooi. Als ze meer weten over uilen begrijpen ze ook beter waarom we ze moeten beschermen."

Floris Bakker

• Heel even mochten vier leerlingen van Het Mozaïek de uilskuikens vasthouden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden