• Jos de Jong met zijn Koninklijke onderscheiding.
• Jos de Jong met zijn Koninklijke onderscheiding. Foto: Adri Verhoeven

Lintje voor 'proefpersoon' Jos de Jong

Algemeen 733 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Jos de Jong uit Krimpen aan de Lek kreeg op de dag voorafgaand aan Koningsdag om een wel heel bijzondere reden een koninklijke onderscheiding. Hij is al 37 jaar vrijwillig proefpersoon voor de medische wetenschap.

In al die jaren liep hij nooit schade op. "Ik voel me nog altijd prima hoor", zegt de nu 69-jarige Krimpenaar. De Jong meldde zich in 1980 zelf aan als proefpersoon voor geneesmiddelenonderzoek. Die waren hard nodig. "Als een geneesmiddel in een laboratorium is onderzocht testen ze het op dieren. Daarna zijn mensen aan de beurt." Spijt heeft er nooit van gehad. Integendeel. "Ik ben blij dat ik met mijn deelname heb bijgedragen aan onder meer de ontwikkeling van medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer."

Keuring
Proefpersoon ben je niet zomaar. "Als je meewerkt aan een onderzoek, moet je eerst een behoorlijk strenge (medische) keuring ondergaan. Dat is belangrijk voor je eigen veiligheid. Zo weten ze namelijk precies hoe jouw lichamelijke conditie is." Voor het onderzoek lag De Jong enkele dagen tot soms enkele weken in het ziekenhuis. "Het is niet zomaar iets. En alles wat er gebeurt wordt tot in detail genoteerd." Fout ging het nooit. Nou ja, op die ene keer dan toen zijn bloeddruk omhoog schoot naar 240. "Ze hebben toen heel gauw het infuus losgekoppeld."

Rijk
Proefpersonen ontvangen een vergoeding voor hun deelname aan een onderzoek. Rijk wordt je er niet van, benadrukt De Jong. "Over dat bedrag moet je belasting betalen. Je houdt er wel wat aan over, maar veel is het niet." Geld was voor de Krimpenaar sowieso nooit een drijfveer om mee te doen. "Ik deed het puur om anderen te helpen."

Naast proefpersoon was De Jong veertig jaar bloeddonor en gaf hij tien jaar lang elke maand bloedplasma af bij de bloedbank. Ook is hij zo'n 35 jaar geleden gekeurd voor beenmerg in Leiden. "Beenmerg is net een vingerafdruk. Als er ergens in de wereld een match is roepen ze me op. Dan staat er in no time een taxi voor de deur om je op te halen voor een afname. Ik ben nooit opgeroepen, maar had het zo gedaan. Nu ben ik te oud om beenmerg te geven. Dat stopt bij 60 jaar."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden