• Deelnemers bouwden woensdag nestvlotjes voor de zwarte stern.
• Deelnemers bouwden woensdag nestvlotjes voor de zwarte stern. Foto: wijntjesfotografie.nl

Meer vlotjes voor de zwarte stern

Algemeen 518 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het gaat iets beter met de zwarte stern, maar er zijn veel meer vlotjes nodig om het aantal broedparen op te kunnen voeren. 

Daarom wil de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) op termijn 750 vlotjes in brede sloten leggen ter bescherming van deze kwetsbare moerasvogel. Dat vertelde NVWK-voorzitter Max van Ossevoort aan de vrijwilligers, die zich woensdagmorgen meldden in de werkschuur van het Zuid-Hollands Landschap in Ouderkerk aan den IJssel, om met hout, gaas, piepschuim en jute de nesten in elkaar te timmeren. De 'zwarte sterndag' trok vooral oudgedienden. Diverse gepensioneerde natuurliefhebbers zijn bereid om weidevogels letterlijk een handje te helpen. Ze zien met eigen ogen dat beschermende maatregelen ten goede komen van de populatie.

Het Groene Hart is een belangrijke broedplaats voor de zwarte stern, die vooral gedijt bij brede sloten, omgeven door dichte vegetatie en bloemrijke oevers. De vogel nestelt zich tussen blad en krabbenscheer. De jonge sterns worden met insecten en wormen gevoed. Niettemin liggen tal van predatoren op de loer, gaf Van Ossevoort aan tijdens een korte theoretische beschouwing. "De voornaamste belagers zijn mantelmeeuwen, bunzings, ooievaars en reigers. Ook grauwe ganzen gebruiken de nesten soms als slaapplaats. Door hun gewicht rollen de eitjes vaak in de sloot. Daarom moeten we het hen minder makkelijk maken om de nesten te bereiken. Daarvoor is maatwerk nodig. Niet teveel nesten in een sloot om rovers niet op het spoor te zetten."

Het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard bekostigde de materialen voor de vlotjes. De werkgroep verwacht zo'n 150 broedparen te kunnen begroeten. De eerste Zwarte sterns hebben vanaf het IJsselmeer reeds verkenningsvluchten uitgevoerd boven de Krimpenerwaard om een plek te reserveren. De nieuwe vlotjes worden eind april geplaatst.

Pieter van der Laan
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden