•  Een nestvlotje voor de zwarte stern.
• Een nestvlotje voor de zwarte stern. Foto: Max Ossevoort

Zwarte Stern-dag in Ouderkerk

Algemeen 744 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Op de beheerboerderij van het Zuid-Hollands Landschap in Ouderkerk aan den IJssel is woensdag 11 april de Zwarte Stern-dag. Bezoekers kunnen deze dag nestvlotjes bouwen voor zwarte sterns.

Al jaren worden door vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) en het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) vlotjes uitgelegd voor zwarte sterns om op te broeden. Deze vogeltjes overwinteren tot ver over de evenaar langs de kusten van Afrika, en komen rond Koningsdag weer naar de polders van de Krimpenerwaard. De natuurlijke broedplekken - op dichte matten van waterplanten zoals krabbenscheer - zijn door intensiever beheer van de watergangen nauwelijks meer te vinden. Hierdoor zijn de aantallen zwarte sterns de laatste decennia dramatisch afgenomen.

Kansenboek
In opdracht van het Streekfonds Krimpenerwaard is er een meerjarenplan ontwikkeld: het Kansenboek Zwarte Stern. Om de populatie effectief te versterken werken het ZHL, de NVWK en het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK), samen. Door het ACK wordt met agrariërs die willen meewerken aan het behoud van de zwarte stern een contract afgesloten, wat inhoudt dat zij zorgen voor zo min mogelijk verstoring tijdens het broedseizoen en dat zij een flinke strook vegetatie laten staan langs de sloot waar een kolonie sterns op vlotjes zit. Vrijwilligers van de NVWK monitoren de ontwikkelingen en tellen uiteindelijk de vliegvlugge jongen. Het monitoren dient snel en omzichtig te gebeuren, zodat eieren en pulletjes niet blootstaan aan rovers als meeuwen en reigers. Ook de vlotjes van het ZHL worden zorgvuldig gemonitord.

Doelstelling
Jaarlijks broeden er zo'n 140 zwarte stern paartjes in de Krimpenerwaard, waarvoor ongeveer 400 vlotjes worden uitgelegd. De doelstelling in het Kansenboek is om over een aantal jaren tot 250 broedende paartjes te komen. Onderzocht is dat er drie vlotjes per paartje moeten worden uitgelegd om het aantal van 250 paartjes te bereiken; dat betekent dus 750 vlotjes uitleggen. Om dit aantal te halen wordt de Zwarte Stern-Dag gehouden op de beheerboerderij (Schaapjeszijde 4 in Ouderkerk aan den IJssel). Materialen voor het bouwen van de vlotjes zijn aanwezig. De dag begint om 09.15 uur met een presentatie over de zwart stern. Om 10.00 uur begint de bouw van de vlotjes. Deelnemers moeten zelf hun lunch meenemen; voor drinken wordt gezorgd. Het is fijn als men eigen gereedschap meebrengt: hamer, knijptang, schroef- en boortol. Aanmelden kan bij Max Ossevoort: 06-58870179 of e-mail: maxossevoort@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden