• Bert Timmerman afgelopen zaterdag tijdens het NK allround en sprint in Thialf.
• Bert Timmerman afgelopen zaterdag tijdens het NK allround en sprint in Thialf. Foto: Stephan Tellier

Bert Timmerman uit Ammerstol als schaatsscheidsrechter naar Olympische Spelen

Algemeen Olympische Spelen 2.931 keer gelezen

AMMERSTOL • Bert Timmerman (57) uit Ammerstol zal over twee weken tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea actief zijn als scheidsrechter bij het schaatsen.

Voor Timmerman worden het zijn eerste Spelen. En hoewel hij als ISU scheidsrechter al heel wat grote schaatstoernooien meemaakte, is hij trots dat -ie erbij mag zijn. "Voor een sporter is meedoen aan de Olympische Spelen het hoogst haalbare, maar dat geldt ook voor een official."

Timmerman voelt al wat gezonde spanning. Het is immers een topevenement met miljoenen kijkers. Toch is zijn voorbereiding, op veel papierwerk na, niet anders dan gebruikelijk. "De wedstrijd op de ijsbaan van Gangneung is net als elke andere wedstrijd. Grootste verschil is dat er maar één afstand per dag wordt verreden. Na twee-en-een-half uur zit het er al op. In Calgary stond ik vorig jaar tijdens de Worldcup van acht uur 's morgens tot acht uur 's avonds op de baan."

Blokje
In Ammerstol weten ze wel dat Bert 'iets' doet bij het schaatsen. "Dan vragen ze wanneer ik weer ga 'schieten'. Dat is nou net iets wat ik níet doe. Een scheidsrechter controleert de ijsbaan, checkt of elke schaatser startgerechtigd is houdt op de wedstrijddag in de gaten of alles volgens de regels verloopt." Als hoofdscheidsrechter moet je behoorlijk stevig in je schoenen staan. Een verkeerde wissel of een weggetrapt blokje kan al aanleiding zijn om een schaatser te diskwalificeren. Timmerman moet in zo'n situatie de eindbeslissing nemen. "Gelukkig staan er langs de baan meerdere juryleden en lopen er nog een aantal assistent scheidsrechters rond. Je doet het dus niet alleen."

Timmerman woont vlak naast de ijsbaan van Vooruitgang, de ijsclub waar hij secretaris van is. "Via de ijsclub ben ik in het ijswereldje beland. Ze zochten gekwalificeerde juryleden en daarop heb ik me, samen met een paar andere leden, aangemeld voor een cursus. Na afloop ben ik nog een cursus gaan doen, maar die kon ik alleen volgen in combinatie met een scheidsrechterscursus. Hierna kreeg ik m'n eerste wedstrijdjes."

Potentie
De KNSB had al snel in de gaten dat Timmerman potentie én ambitie had. Hij kreeg grotere toernooien en in 2008 volgde zijn benoeming tot ISU scheidsrechter. Dat betekende dat de Ammerstollenaar ook op internationale toernooien actief mocht worden. Er volgden een EK, World Cups en WK's.

Het vorige seizoen was volgens Timmerman misschien wel zijn beste ooit. "Dat is denk ik ook de reden dat ik dit seizoen op zoveel grote toernooien - inclusief de Olympische Spelen - actief mag zijn. Dit seizoen ga ik nooit meer overtreffen."

Of hij nog lang doorgaat als scheidsrechter weet hij niet. "Elk jaar in maart evalueer ik of ik doorga. Vind ik het nog leuk? Valt het nog te combineren met mijn baan als rayonmanager van Unilever? Het kost natuurlijk best veel tijd. Eerst maar genieten van wat komen gaat."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden