• Het monumentale Huis te Vliet.
• Het monumentale Huis te Vliet.

Medewerking gevraagd voor woningbouw in en rondom Huis te Vliet

Algemeen 824 keer gelezen

LOPIKERKAPEL • Woningen in en rondom Huis te Vliet moeten het rijksmonument in Lopikerkapel een nieuwe bestemming geven.

In  het verleden zijn er meerdere initiatieven geweest om te proberen het –toen nog in slechte staat verkerende- rijksmonument van nieuwe impulsen te voorzien. Lange tijd zonder het gewenste resultaat. Begin 2015 restaureerde Van Rhenen BV, in opdracht van Van Lent Beheer, Huis te Vliet. Beide partijen willen het gebouw een nieuwe (woon)bestemming geven door de bouw van appartementen in en woningen rondom het voormalige kasteeltje.

Woningbouw is mogelijk door het beëindigen van de bedrijfsactiviteiten van de kalvermesterij aan de Lopikerweg Oost 170, waardoor de geurcirkel waarbinnen niet gebouwd mag worden komt te vervallen. De woningen –in totaal veertien- zijn voorzien op het terrein van het boerenbedrijf en op de onbebouwde percelen aan de toegangslaan van Huis te Vliet.

Voor de gemeente is het belangrijk dat met dit plan Huis te Vliet voor de toekomst blijft behouden. En door het wijzigen van het bestemmingplan vervalt de huidige bedrijfsbestemming. 'Een gunstige ontwikkeling', vindt B&W, 'omdat bedrijvigheid op deze locatie eigenlijk niet gewenst is en ook in de toekomst voor de nodige overlast kan zorgen'.

Vervolgens: 'Daarnaast heeft dit plan tot gevolg dat het agrarisch bedrijf aan de Lopikerweg Oost 170 gesaneerd wordt. Een groot deel van Lopikerkapel valt wat geurhinder betreft binnen de invloedssfeer van dit bedrijf. Bedrijfsbeëindiging betekent voor het dorp dan ook een verbetering van het woon- en leefklimaat'.

De ontsluiting van het plan gebeurt via de toegangslaan van Huis te Vliet en de Westlaan, wat zorgde voor enkele zienswijzen tegen het plan. 'Onterecht', oordeelt B&W. "Verkeersonderzoek wijst uit dat het plan niet tot overlast leidt."

Het is nu aan de gemeenteraad om een oordeel te vellen. Dat gebeurt later deze maand (30 mei).

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 4 uur geleden
• Organisatoren Mathieu Dekker, Rob den Houter, Peter Boersma en Christien Luk (v.l.n.r) zijn er klaar voor. (Organisator Marco niet aanwezig).
16e editie Strips op de Markt op 5 mei: 'Dag vol stripverhalen, tekenaars en cosplayers' Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden