• Fred Berkouwer wil door het plaatsen van collectebussen een bescheiden bijdrage leveren aan de strijd tegen alvleesklierkanker. (foto: wijntjesfotografie.nl)
• Fred Berkouwer wil door het plaatsen van collectebussen een bescheiden bijdrage leveren aan de strijd tegen alvleesklierkanker. (foto: wijntjesfotografie.nl)

Collectebussen tegen alvleesklierkanker

Algemeen 854 keer gelezen

AMMERSTOL/BERGAMBACHT • Fred Berkouwer wil de moeizame strijd tegen alvleesklierkanker graag steunen. Hij heeft de middenstanders in Bergambacht benaderd om gedurende enkele weken een collectebus in de winkel te mogen plaatsen.

"Alle beetjes helpen", oordeelt de 51-jarige inwoner van Ammerstol. "Al levert het bij wijze van spreken maar 100 euro op."

Ervaringsdeskundige
Fred Berkouwer weet waarover hij praat. "Alvleesklierkanker is één van de meest dodelijke kankersoorten. De bestaande behandelmethoden helpen nauwelijks bij dit type. Bijna iedereen die de diagnose alvleesklierkanker krijgt, overlijdt. En vaak al binnen een half jaar."

Groot was dan ook de schrik toen vorig jaar maart juist deze vorm van kanker bij hem geconstateerd werd. "Ik had flink last van mijn maag en dacht eerst aan een maagzweer dan wel stress, ofzo. Toen ik daarbij ook nog eens geel ging zien, werd de link naar de lever gelegd. De klachten bleken echter veroorzaakt te worden door een tumor in de kop van mijn alvleesklier, die tegen mijn galwegen aan drukte. Daardoor functioneerde mijn gal niet en zag ik geel."

Mallemolen
Fred Berkouwer ging volgens eigen zeggen gelijk de mallemolen in. "Ik kreeg acht chemokuren in enkele maanden tijd en vervolgens gerichte bestralingen. Daarna zijn bij mij de twaalfvingerige darm, de galblaas en de kop van de alvleesklier operatief verwijderd. Gelukkig bleken er na controle geen uitzaaiingen te zijn, want anders had ik hier niet meer gezeten."

Zo goed en zo kwaad als het gaat, probeert hij het leven weer op te pakken. "Ik heb een aardig jasje uitgedaan: op een bepaald moment woog ik nog maar 57 kilo", zegt de ruim 1.80 meter lange Berkouwer. "Met fysiotherapie werk ik aan mijn herstel, waarbij ik later dit jaar weer aan het werk hoop te komen. Ik werk voor een uitzendbureau in de bouw en verricht allerlei voorkomende werkzaamheden."

Om zijn dankbaarheid uit te drukken dat hij theoretisch schoonverklaard is en zijn arts -prof. dr. Casper van Eijck van het Erasmus MC- een hart onder de riem te steken, wilde hij iets terugdoen. "Dr. Casper van Eijck is een specialist op het gebied van alvleesklierkanker en vastbesloten om het overlevingspercentage van deze vorm van kanker fors te verhogen. Hij is daarom onder de noemer 'support Casper' een actie gestart, die wordt ondersteund door bekende Nederlanders als René van der Gijp en Astrid Joosten."

Respons
Fred Berkouwer besloot de middenstand in Bergambacht aan te schrijven met het verzoek collectebussen in een aantal winkels te mogen zetten. "Ik heb nog geen reactie gehad, maar hoop op respons. Het zou toch mooi zijn als we de arts kunnen helpen om in de toekomst tot nieuwe, betere behandelmethoden te komen."

Voor meer informatie en eventuele donaties:http://www.supportcasper.nl

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 9 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 11 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden