• Jorinda Teeuwen. Foto: Pieter Boom
• Jorinda Teeuwen. Foto: Pieter Boom

Bergambachtse maakt documentaire over donorkinderen

  •   316 keer gelezen

BERGAMBACHT • Journalisten Willemijn de Koning uit Den Haag (27) en Bergambachtenaar Jorinda Teeuwen (25) maken een documentaire om donorkinderen een gezicht te geven. Via www.voordekunst.nl zamelen ze geld in voor het project.

Nederland telt 40.000 donorkinderen, waaronder Willemijn. "Als ik anderen vertel dat ik een anonieme donor heb, zeggen ze dat ze nooit zo'n iemand als ik hebben ontmoet' of ze kijken me aan alsof ik een alien ben. Daarom denk ik dat er meer aandacht moet komen voor donorkinderen. Bovendien is het goed om elkaars verhalen te horen en ook de mogelijkheden te kennen om je donor te vinden."

Idee
Willemijn liep al langere tijd rond met het idee voor de documentaire en vond in haar collega bij Den Haag FM de perfecte partner in crime. "Willemijn's verhaal zette mij aan het denken hoe het voor mij zou zijn om niet te weten wie mijn vader is. Zij is er al haar hele leven bezig. Ze wil vooral weten wat voor culturele achtergrond hij heeft, zodat ze vragen over haar donkere krullende haar en snel bruinende huid kan beantwoorden", vertelt Jorinda.

Zoektocht
Willemijn's zoektocht naar haar vader vormt het startpunt van de documentaire. Samen met haar moeder maakt ze de reis naar de spermabank opnieuw, terwijl haar moeder vertelt over de keuze die ze maakte. Ook andere donorkinderen vertellen hun verhaal. "De één heeft een detectivebureau opgestart om zijn vader te vinden, de ander kan het niets schelen en bij weer een ander blijven de ouders ontkennen dat ze een donorkind is, ondanks dna-bewijs", somt Jorinda op.

Databank
Ook komen deskundigen van stichting Donorkind en het FIOM aan het woord. Zij vertellen meer over de invloed van het hebben van een anonieme donorvader en de zoektocht naar donoren. Bijvoorbeeld via de dna-databank van het FIOM. Deze bestaat uit zo'n 900 dna-profielen van kinderen en donoren. "Je moet dan wel de mazzel hebben dat jouw donorvader zijn dna heeft ingeleverd." De misstanden komen ook in beeld. Denk aan: spermacocktails en een donor die 200 keer heeft gedoneerd. Jorinda interviewde één van zijn kinderen, die dus vele halfzussen en -broers heeft.

Première
De documentaire moet in het tweede kwartaal van 2017 gereed zijn. De film wordt getoond op het jubileumfeest van stichting Donorkind. Daarnaast hopen de journalisten dat de publieke omroep of documentairefestivals hun film willen vertonen. Via crowdfunding op voordekunst.nl hopen ze de benodigde 9.800 euro te verzamelen die ze voor het project nodig hebben.

Marijke Verhoef
Coördinator Het Kontakt Media (Special Products) en redacteur van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Marijke_Verhoef op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }