Het Thomashuis deed in maart mee met NL Doet. Foto: thomashuizen.nl.
Het Thomashuis deed in maart mee met NL Doet. Foto: thomashuizen.nl.

'Thomashuis is een continubedrijf'

Algemeen 721 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Lennard Kraaijveld en Karin te Winkel hebben sinds de zomer van 2015 de zorg over acht verstandelijk beperkte bewoners van het Thomashuis aan de Havenstraat in Schoonhoven. Het echtpaar is tevreden over het avontuur, maar hebben even moeten wennen aan het voortdurende toezicht op hun 'kostgangers'.

"Dit is een continubedrijf. Je bent 24 uur per dag verantwoordelijk voor het wel en wee in dit huis", zegt Lennard. "Dat moet je niet onderschatten." Het is nu extra druk voor het echtpaar, omdat diverse vaste krachten met vakantie zijn. "We gaan zelf nog met de bewoners een weekje weg. Dit is niet de meest ontspannen periode, maar tijdelijke uitbreiding van de taken hoort er bij", lacht Karin.

Weloverwogen
Het echtpaar nam in 2015 het weloverwogen besluit om als zorgondernemers te solliciteren bij de overkoepelende organisatie De Drie Notenboomen uit Gouda. Lennard was voorheen werkzaam in het gevangeniswezen en Karin was medewerkster bij een zorginstantie en de kinderopvang. "We stonden al eens eerder op het punt om samen aan de slag te gaan, maar destijds vonden we onze kinderen te jong. Nu is Hidde 15 jaar en Femke 12 jaar oud. Ze hebben kunnen meebeslissen over ons plan. Als zij het niet hadden zien zitten, waren we deze weg niet ingeslagen."

Een grote familie
Feitelijk woont er nu een grote familie in het voormalige pand van de dienst gemeentewerken. "We hebben een duidelijke klik met onze bewoners. Dat moet wel als je samen bijna permanent onder één dak woont. Maar het bestieren van dit Thomashuis heeft ook een zakelijke component. Met de persoonlijk gebonden budgetten financieren we de medische zorg, dagbesteding en voorzieningen. Daarnaast betalen de bewoners kosten voor inwoning. Je kan spreken van een bijzondere gezinssituatie."

Privacy
Het echtpaar heeft een eigen onderkomen in het Thomashuis. "Je moet enige privacy bewaken. We hebben per slot van rekening ook twee kinderen, die we opvoeden. Het is ook wel eens lekker om je even terug te trekken", aldus Karin.

Ouders van de bewoners worden volop betrokken bij de gang van zaken. "Er is regelmatig telefonisch contact en een maandelijks gesprek is onderdeel van het beleid. Het is een driehoeksverhouding tussen ons, ouders en bewoners. We zijn goed op de hoogte van alle bijzonderheden in de groep. Wij werken met een klein team. De lijnen zijn dus kort, wat ten gunste komt voor de kwaliteit van het begeleiden van de bewoners. De nadruk komt te liggen op gewoon wonen en leven en – waar nodig – ondersteuning. We hebben een huiselijke en gemoedelijke sfeer gecreëerd waaraan iedereen zijn steentje bijdraagt. Uiteraard gebeurt hier ook wel eens wat. Het is niet altijd gezellig, maar daar we komen er altijd uit, hoor", zegt Lennard.

Cheque
De beide zorgondernemers werden twee maanden geleden tijdens de Woonbeurs verblijd met een cheque van 5400 euro voor het opknappen van de tuin de aanschaf van benodigdheden. "Dat kwam heel goed van pas. We verbaasden ons over het bedrag. We gaan er samen iets moois van maken."

door Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden