• Het bewuste plashuis.
• Het bewuste plashuis.

'Plashuis bij Veerpoort in ere herstellen'

Algemeen 401 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Herman Groothuis wil het plashuis bij de Schoonhovense Veerpoort in ere herstellen.

Het urinoir is niet meer in gebruik en dient momenteel zelfs als opslagruimte voor de naburige brasserie.

"Dat was niet de bedoeling toen ik bij mijn afscheid als huisarts 5.000 euro schonk voor dit monument", zei hij dinsdagavond tegen de gemeenteraad. "Het plashuis is ooit door architect Died Visser ontworpen. Het hoort bij de gastvrijheid van Schoonhoven om mannen met hoge nood een laagdrempelige ruimte te bieden om te plassen. Dat kan tevens hun gezondheid ten goede komen, want ophouden kan leiden tot een blaasontsteking."

Groothuis' argumenten voor herstel hadden betrekking op een combinatie van volksgezondheid, gastvrijheid en monumentenzorg.

"De voormalige gemeente Schoonhoven vond het een prima idee. Paradoxaal genoeg was het daarna diezelfde gemeente, die het gebouwtje liet dichttimmeren. Er werd een automatisch toilet geplaatst, waarvan je gebruik kon maken met je mobieltje. Dat lukte in hoge nood vaak niet, waardoor mensen dan maar tegen het dichtgetimmerde monumentje gingen plassen. Tot mijn verbazing blijkt nu dat het gebouwtje wordt gebruikt als opslag van bedrijfsafval van de nieuwe brasserie. Terwijl in de vergunning expliciet staat dat de exploitant dit inpandig dient op te slaan. Dit was zéker niet de bedoeling."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden