• De promotie van Ammerstol was voor een aantal spelers een prima reden voor een duik in de sloot. (foto: wijntjesfotografie.nl)

Historische promotie Ammerstol; Gouderak kan Stolwijk niet helpen

Sport 881 keer gelezen

AMMERSTOL • De Ammerstolse Sport Vereniging (ASV) schreef zondagmiddag geschiedenis. Na ruim veertig jaar promoveren de rood-witten door een 4-2 zege op Bodegraven naar de derde klasse.

Het betekende een fraai afscheid voor vertrekkend trainer Rieny Looren de Jong, die repte van een 'prima groep met een uitstekende instelling'. "Ik heb met een prachtig seizoen mijn loopbaan voor even afgesloten. Ik had er in deze nacompetitie alle vertrouwen in dat we een prijs konden pakken. Hoewel we vorige week in Bodegraven met 4-1 verloren, was ik ervan overtuigd dat we tenminste een gelijkspel konden boeken. Door inzet en discipline werd het uiteindelijk 4-2. Dat maakte het nog mooier. Hier kan de club wel een tijdje op teren."

Twan Schmidt opende al in de tweede minuut de score door Bodegraven-doelman Marco Vonk met een afstandsschot te verrassen. Daarna profiteerde hij van doorzetten van spits Frank de Bruyn, die na een scrimmage de bal naar Schmidt schoof. Deze aanvaller faalde niet: 2-0. Voor Mohamed Laaouar was dat aanleiding om na te trappen en vervolgens De Bruyn te bedreigen. Dat leverde hem een rode kaart op van scheidsrechter Afalah.

Ammerstol had daarna enige moeite om de juiste defensie op te bouwen tegen tien man. Bovendien ging Wilco van Abkoude op slag van rust in de fout. Hij gleed voor de tweede keer weg waardoor Bodegraven-middenvelder Randy Zaal 2-1 kon aantekenen.

De thuisploeg raakte echter niet in paniek. Met Thijs Schmidt voor de geblesseerde Etienne Niestadt (bilspier) bleven de rood-witten in de tweede helft tamelijk eenvoudig overeind. Schmidt was gretig. Hoewel de pijp leeg was bij zijn broer, nam hij persoonlijk 3-1 en 4-1 voor zijn rekening. Beide keren ging het om een perfecte kopbal. "Geen makkelijke goals", gaf hij later toe. "Maar gelukkig timede ik goed."

Daarmee deelde Ammerstol de genadeklap uit aan Bodegraven, dat het vooral verbaal aan de stok had met scheidsrechter Afalah. In de slotfase deden de bezoekers nog iets terug via Dani Peralta, die dwars door de Ammerstolse defensie soleerde en de 4-2 binnen schoot.

Dat mocht de pret niet drukken. De spelers van Ammerstol vielen elkaar na het laatste fluitsignaal juichend in de armen en sprongen vervolgens in de sloot. Bij de rood-witten is het aanblijven van doelman Jeffrey Spierdijk vanwege een stage een vraagteken. Gerben Ruissen keert terug naar Schoonhoven.

Gouderak
Gouderak verloor aan de Kattendijk met 2-3 van het Rotterdamse DHZ, dat zich dankzij deze zege handhaafde in de derde klasse. Na de knappe 1-4 uitzege van vorige week was zondagvierdeklasser Gouderak al zeker van promotie.

Chris van der Weide, die volgend seizoen bij Stolwijk aan de slag gaat, kon zijn nieuwe broodheer dus niet helpen. Stolwijk kan het vege lijf alleen nog redden via een beslissingswedstrijd tegen het Haagse HMC.

"Absurd, dat de KNVB de brief met daarin de mededeling dat vijf van de zes verliezers alsnog doorgaan, stuurde tijdens de nacompetitie," stelt Van der Weide. "Het was beter geweest om dat pas na afloop van alle wedstrijden te doen. Het was lastig om mijn spelers te motiveren voor dit duel. De uitwedstrijd hebben we supergemotiveerd gespeeld. Dat zat er vandaag niet in."

Hij kon overigens wel leven met het nipte verlies. "Over twee wedstrijden zijn we aan de goede kant van de score gebleven. In de eerste helft speelden we zonder beleving en dan krijg je het moeilijk tegen een tegenstander, die voor zijn laatste kans vecht. Na de 0-2 achterstand bij rust, heb ik er bij mijn spelers op gehamerd om meer inzet te tonen."

DHZ, dat volgend jaar fuseert met twee andere Rotterdamse clubs, wilde per se nog een seizoen in de derde klasse spelen. Ntumba Kabonga scoorde voor rust twee prachtige treffers. In de tweede helft beet Gouderak meer van zich af, maar moest al snel een derde tegentreffer incasseren. Vanaf de penaltystip redde Gouderak via Bob Olde Heuvelt de eer. Een blunderende Rotterdamse doelman, die een inzet van Eddy Boerefijn liet glippen, gaf de stand nog een draaglijker aanzien.

Cabauw
Cabauw sloot zijn laatste nacompetitieduel af met een 4-4 gelijkspel tegen het Rotterdamse Besiktas, waarvan het in de uitwedstrijd met 3-4 gewonnen had. De promotie was daarmee al een feit.

Cabauw speelde om te winnen; Besiktas wist dat een puntendeling voldoende was voor handhaving. De Rotterdammers namen het initiatief en kwamen op voorsprong. Een door doelman Rudy Beumkes benutte strafschop bracht Cabauw weer langszij. Lang kon de thuisclub niet genieten van de gelijke stand. Tot twee keer toe waren doelpunten van regionaal topscorer Nik Jongbloed nodig om in het spoor te blijven van Besiktas.

"Op momenten dat het er echt om ging in de duels waren we niet fel genoeg," oordeelde Richard Mank, die na dit seizoen afscheid neemt. "Toen Desley Steenbergen ons voor het eerst op voorsprong zette, kwamen de gasten toch nog sterk terug. Door hun gelijkmaker blijven ze derdeklasser. De promotie van mijn elftal is verdiend. We eindigden achter kampioen ONA als tweede en wonnen zelf zestien competitieduels. Een prima prestatie, volgens mij."