• Marianne Vos aan de leiding van de kopgroep tijdens een eerdere editie van de Ronde van Lekkerkerk. (archieffoto: wijntjesfotografie.nl)
• Marianne Vos aan de leiding van de kopgroep tijdens een eerdere editie van de Ronde van Lekkerkerk. (archieffoto: wijntjesfotografie.nl)

54e Rabo-Ronde van Lekkerkerk: vrouwentop weer present

Sport 332 keer gelezen

LEKKERKERK • Minstens tien nationale toppers, die ook op mondiaal niveau tot de besten behoren, staan op donderdag 5 mei aan de start van de 54e Rabo-Ronde van Lekkerkerk. De winnares van vorig jaar, Annemiek van Vleuten, krijgt een nieuwe zege zeker niet cadeau.

Het Lekkerkerkse wielercomité is trots op het sterke startveld bij de vrouwen. Er gingen heel wat telefoontjes aan vooraf om de toppers te contracteren.

"De datum van onze ronde op Hemelvaartsdag valt gunstig," vertelt comitévoorzitter Bram Hofman. "Er is geen concurrentie van andere wedstrijden in Nederland en op de aansluitende zaterdag is er in Wijk en Aalburg de 7-Dorpenomloop voor vrouwen. De rensters zijn dus toch in de buurt. Alleen is het jammer dat streekgenote Iris Slappendel, die twee keer won in Lekkerkerk, ontbreekt. Zij verblijft voor wedstrijden met haar Amerikaanse ploeg in de VS. Maar de aanwezigheid van Marianne Vos, Chantal Blaak, Lucinda Brand, Anna van der Breggen, Vera Koedooder, Amy Pieters, Annemiek van Vleuten en Kirstin Wild vergoedt veel."

Gina Hofland (Krimpen aan den IJssel) en Kimberley Nieuwerth (Bergambacht), die al eens als zesde eindigde in Lekkerkerk, krijgen een uniek podium om zich in de kijker te rijden, al zal dat niet meevallen in het veld van zestig vrouwen, die om 14.00 uur het startschot horen voor hun race over 65 kilometer.

Sportklassers
De wielerdag begint om 12.15 uur met een wedstrijd voor amateurs en sportklassers, waarvoor zich honderd coureurs inschreven. Voor de vele streekrenners is het zaak om zich na de start op de Burgemeester van der Willigenstraat voorin het langgerekte peloton te posteren. Daar worden de prijzen verdeeld.

De geroutineerde Matthieu Hendriks (Krimpen aan de Lek) kan voor een verrassing zorgen. Een opvallende naam op de startlijst tussen alle 'jonkies' is de 64-jarige Gijs Nederlof (Kamerik), die in 1977 en 1979 als eerste over de meet snelde. In zijn mastercategorie is hij de nationale kampioen.

Eliterenners
Het aantrekkelijke prijzenschema heeft ook gezorgd voor een sterk startveld bij de eliterenners en beloften, die om 15.45 uur honderd wedstrijdkilometers voor de wielen krijgen.

De regionale coureurs Diederik Deelen (Berkenwoude), Nils van Kooij (Krimpen aan de Lek) en Remco Schouten (Ammerstol) gaan de strijd aan met Roy Pieters (winnaar 2015), oud-Nederlands kampioen Koos-Jeroen Kers, Dennis Smit, Lars van der Vall en Jeroen Breewel. Dit Noord-Hollands kwintet heerst vaak in kermiskoersen. Een krachtpatser als ex-prof Ronan van Zandbeek, die in 2010 zegevierde in het Lekdorp, is in staat door alle combines heen te fietsen. Bovendien staat er een Australische ploeg met zeven sterke renners aan de start.

"Na de hardloopwedstrijden in de ochtenduren, krijgt het publiek drie fantastische wedstrijden te zien," weet Bram Hofman nu al. "Voor een hapje en een drankje kunnen toeschouwers terecht bij de plaatselijke horecagelegenheden langs het parkoers. Ook de kermis draait op volle toeren en bij het gemeentehuis kunnen kinderen zich laten schminken. Een uur voor de start van de vrouwenkoers krijgen supporters de gelegenheid om op de foto te gaan met de betere eliterensters."

Zie ook het filmpje van RTV Krimpenerwaard, dat enkele weken geleden sprak met wielercomitévoorzitter Bram Hofman: https://www.youtube.com/watch?v=15GIeD2xTjs

Wim Krooone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden