• Irma Bultman en Yorben van Dortmont op de trap van het raadhuis in Schoonhoven. (foto: wijntjesfotografie.nl)
• Irma Bultman en Yorben van Dortmont op de trap van het raadhuis in Schoonhoven. (foto: wijntjesfotografie.nl)

Masterclass om jeugd te betrekken bij politiek

Algemeen 412 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Met een masterclass politiek proberen raads- en commissieleden van de gemeente Krimpenerwaard jongeren te betrekken bij de lokale politiek.

In vier sessies komen onder andere de organisatie, de rol van het gemeentebestuur, invloed op de besluitvorming en de relatie met inwoners aan bod. De deelnemers kunnen ter afsluiting een eigen voorstel indienen in de raad. Het motto luidt dan ook: 'Weet jij het beter?'

"Die uitdaging hoort erbij", menen Irma Bultman (commissielid CDA) en Yorben van Dortmont (raadslid VGBK). "Het moeten geen droge betogen of monologen worden. Dan haken jongeren meteen af."

Beide debuterende politici maken deel uit van een bredere werkgroep, die zich inzet voor de totstandkoming van een jongerenraad in de gemeente Krimpenerwaard. "Dat is na een brainsessie op de hei unaniem besloten. B&W en raadsleden vinden het belangrijk dat de stem van jongeren wordt gehoord", meent Yorben van Dortmont (21).

Doelgroep
De doelgroep bevindt zich tussen de 16 en 21 jaar. "Iets jonger of wat ouder mag natuurlijk ook", zegt Irma Bultman (22). "Ik merk zelf dat jongeren vaak geen idee hebben hoe het toegaat in de gemeentepolitiek. Als je dat weet, kijk je met andere ogen naar het politieke proces. Op dat terrein is nog veel begrip te winnen."

Met flyers, posters en publicaties in de media op de website hoopt de werkgroep de komende tijd voldoende jongeren te bereiken, die vier avonden willen bijwonen in de raadszaal van Lekkerkerk. "Het vervoer wordt door de gemeente geregeld. Deelnemers worden met busjes op een afgesproken plek in de kernen opgehaald en weer thuisgebracht. Regie en coördinatie zijn in handen van de griffie. Het gaat er om de interesse te wekken van ten minste 25 jongeren. Dat is het streven en dan zijn de bijeenkomsten zinvol", meent Yorben van Dortmont.

Irma Bultman wijst op maatschappelijke betrokkenheid. "Besluiten van overheden zijn vaak direct van invloed op je persoonlijke leven. Ook dat lijkt ons een extra reden om je als jongere in de materie te verdiepen."

De bijeenkomsten voor jongeren zijn op 26 mei, 9 juni, 23 juni en 5 juli (steeds van 19.30 tot 22.00 uur). Op de laatste avond wordt een gemeenteraadsvergadering bijgewoond.

Voor meer informatie: http://www.krimpenerwaard.nl/masterclass

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden