Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Er is de afgelopen periode volop gewerkt in het 'Haastrechtse Bos'.
• Er is de afgelopen periode volop gewerkt in het 'Haastrechtse Bos'.

Volop werk verzet in Overtuin Haastrecht: bomen gekapt en struiken geplant

  •   keer gelezen

HAASTRECHT • De Overtuin in Haastrecht is vrijwel onherkenbaar veranderd. In de afgelopen weken zijn in opdracht van de gemeente Krimpenerwaard de nodige bomen gekapt en zijn er diverse struiken, zoals rododendrons, toverhazelaars en krentenboompjes, geplant.


Verder heeft de gemeente opdracht gegeven om de vijver en de sloten uit te baggeren, waardoor er weer plantengroei mogelijk is en er wellicht weer vissen kunnen leven.

De vrijwilligers van Stichting Overtuin Bisdom van Vliet zijn blij met de veranderingen. Zij zien het als een noodzakelijke start om het park weer in haar oorspronkelijke staat terug te brengen. "Wel krijgen we de vraag of het nou echt nodig was om zoveel bomen te kappen", stelt Tony Hardenberg namens de stichting. "Ja, dat was inderdaad noodzaak. Het ging om snelgroeiende bomen, zoals essen en elzen. Die waren hier oorspronkelijk niet, maar zijn spontaan uit zaden ontsproten. Ze groeien snel en hoog en nemen daardoor het licht weg voor de ondergroei. Verder zorgt een overvloed aan bomen voor veel bladeren in de herfst, waardoor de sloten verstopt raken."

Haardhout
De bomen zijn verkocht als open haardhout, waarbij de opbrengst wordt gebruikt om de overtuin te verbeteren, legt de vrijwilliger uit. "Een belangrijk deel van de opbrengst is gebruikt voor de aankoop van een grote gazonmaaier."

Vervolgens: "In plaats van de gekapte bomen worden in het najaar bloeiende struiken aangeplant, waardoor het weer een divers en kleurig geheel wordt."

Ook het baggeren was pure noodzaak, verklaart Tony Hardenberg. "In de afgelopen vijftien jaar is er niet gebaggerd en de sloten lagen vol met bladafval. Hierdoor konden er geen waterplanten meer groeien en stroomde het water niet door."

De stichting zegt het masterplan als leidraad te gebruiken voor haar werkzaamheden. "Hierin is beschreven hoe de Overtuin er vroeger uitzag en wat er moet gebeuren om het deze weer in ere te herstellen." Het rapport heet 'Blik op de Toekomst Overtuin Bisdom van Vliet' en is geschreven door Marcelis Wolak. Het plan is te vinden op de website van de Overtuin, www.overtuinbisdomvanvliet.nl.

Grot
In de komende periode zullen de vrijwilligers samen met de gemeente het park verder onderhouden. "We gaan nu verder opbouwen. Er worden bomen en struiken aangeplant. Verder wordt het gazon regelmatig gemaaid, worden de paden onderhouden en wordt er waar nodig gesnoeid."

Ook de karakteristieke grot op het eilandje in de plas komt terug. "Dat is wel het plan. We overleggen met de gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hoe en in welke vorm we dit het beste kunnen aanpakken. Ook zijn we van plan om het theehuis en de oorspronkelijke bruggetjes weer terug te brengen."

Extra vrijwilligers zijn welkom. Hardenberg: "In de zomer werken we elke maandagavond vanaf 19.00 uur in de Overtuin. We kijken wat er gedaan kan worden, waarna de vrijwilligers aan de slag gaan. Vanzelfsprekend is er ook tijd voor een kop koffie en een gesprek."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten