• Algerakering bij Krimpen aan den IJssel.
• Algerakering bij Krimpen aan den IJssel.

'Fusie met Krimpen was ideaal geweest'

112 390 keer gelezen

BERGAMBACHT • Als interim-burgemeester kreeg Tjerk Bruinsma de opdracht om plooien glad te strijken en de vijf voormalige gemeenten in de Krimpenerwaard samen te laten werken. "Een kort traject dat veel energie kostte. Harmoniseren van bestaande regelingen is geen eenvoudig proces."

Dat zei de scheidende burgemeester in het eerste 'politiek café' van RTV Krimpenerwaard. Bruinsma gaf aan dat hij eerder in Alphen twee jaar de tijd had om de fusie voor te bereiden. In de Krimpenerwaard moest hij meteen gas geven. "Alphen was bovendien met 75.000 inwoners een voorbeeld voor Boskoop en Rijnwoude. Een dergelijk anker was er niet in de Krimpenerwaard."

Flinke vuist
De waarnemer had graag Krimpen aan den IJssel aan de fusiegemeente toegevoegd. "Dat was in mijn ogen ideaal geweest. Dan had je een flinke vuist kunnen maken in de richting van Rotterdam en de regio Rijnmond. De K6 zou een prachtige diamant hebben opgeleverd. Krimpen had zo z'n redenen om niet aan te haken. Die respecteer ik uiteraard. Misschien komt het er ooit nog van. Je praat straks over metropolen in het Groene Hart. Ik zie vooral kansen voor toerisme. De Krimpenerwaard is een groene long voor duizenden Rotterdammers. Nu is het nog een beetje vergeten gebied, maar er wordt hard gewerkt om de rustige polder in de schijnwerpers te zetten. Daarom is de Algera-corridor heel belangrijk voor deze gemeente. Het is de poort naar ontspanning en recreatie in de fraaie achtertuin van Rijnmond."

Bruinsma meent dat hij kan terugblikken op goed verloop van de fusie. Hoogtepunten noemde hij de opening van de 'zilveren' rotondes in Schoonhoven en de huldiging van de schaatsers Hein Otterspeer en Patrick Roest. Minder te spreken was hij over de OZB-verhoging voor Schoonhovenaren en het gedoe over de Algemene Plaatselijke Verordening. "Dat laatste reken ik mezelf aan. Ik heb onvoldoende gecommuniceerd met de pers. Ik had het beter moeten uitleggen."

Na zijn afscheid op 4 april zal Bruinsma zich voornamelijk richten op reizen, fietsen en ritjes met de motor.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden