Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: gemeente Krimpen aan den IJssel
Foto: gemeente Krimpen aan den IJssel

Klachten over oefening boven Stormpolder

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Een anti-terreuroefening van veiligheidsdiensten in de Stormpolder heeft dinsdagavond voor flinke overlast gezorgd.

Er klonken ontploffingen in de omgeving en er cirkelden urenlang helikopters boven het gebied. Bij de meldkamer van milieudienst DCMR kwamen tientallen klachten binnen, uit Krimpen aan den IJssel en omliggende gemeenten. De oefening, die van te voren niet was aangekondigd, was volgens burgemeester Martijn Vroom 'noodzakelijk' en 'van grote meerwaarde'. "Wij hebben als gemeente Krimpen aan den IJssel veiligheid hoog in het vaandel staan. Om de veiligheid van onze leefwereld te waarborgen is het noodzakelijk dat de veiligheidsdiensten goed geoefend zijn. Daarom heeft de gemeente toestemming gegeven om deze oefening te houden. Zo leveren we met elkaar een bijdrage aan een veilige samenleving."

Tijdstip
Hoewel Kirsten Jaarsma (Stem van Krimpen) begrip heeft, zet zij vraagtekens bij het tijdstip van de oefening. Bovendien is zij kritisch over de communicatie richting inwoners. "Nu hebben veel inwoners zich afgevraagd wat er aan de hand was. Het is heel ongebruikelijk dat een helikopter zonder verlichting zo lang rondcirkelt boven onze gemeente."

De oefening had wat Jaarsma betreft best wel wat eerder kunnen beginnen. "Het is per slot van rekening al  om 18.00 uur donker? Dat had de geluidsoverlast - dat nu plaatsvond op een tijdstip dat veel mensen toch rustig willen slapen -  voor omwonenden in de regio misschien verminderd. Het blijft opmerkelijk dat men zich in deze gemeente kennelijk meer druk maakt over geluidsoverlast op zondag overdag dan op een dinsdagavond rond middernacht".

Jaarsma gaat het college schriftelijke vragen stellen over de oefening.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten