• Sjaak van Buren licht de restauratie toe. (foto: Adri Verhoeven)
• Sjaak van Buren licht de restauratie toe. (foto: Adri Verhoeven)

Restauratie kerk afgerond: ‘Ammerstol is en blijft een bijzonder dorp’

Algemeen 381 keer gelezen

AMMERSTOL • 'Samen sterk voor de Ammerse kerk'; dat motto heeft Ammerstol meer dan waargemaakt.

De houten fundering van de kerk was zo goed als weggerot en niets doen betekende dat het godshuis verder zou verzakken. Zaterdagmiddag, bijna twee jaar na de jobstijding, werden tijdens een feestelijke viering de restauratiewerkzaamheden opgeleverd.

Eén van de kerkrentmeesters, Bernhard Zon, maakte bekend dat dankzij de vele acties binnen de Ammerse gemeenschap en diverse subsidies van buitenaf het financiële plaatje voor de werkzaamheden -op zo'n 9.000 euro- vrijwel helemaal rond is. Een opbrengst waar ook wethouder Dilia Blok even stil van werd. "Ik ben niet vaak sprakeloos, maar hier krijg ik kippenvel van."

Bleker
Lof was er in het bijzonder voor Sjaak van Buren: naast kerkrentmeester vooral de grote animator achter alle werkzaamheden. Dilia Blok ging nog even terug naar de dag waarop zij hem, en een aantal collega-kerkbestuurders, het slechte bericht moest vertellen. "Ook al werden de gezichten van de mensen tegenover mij steeds bleker, er ontstond vrijwel direct een sfeer van aanpakken. 'Die klus gaan we samen klaren'."

Van Buren was dan ook de juiste persoon om samen met de aanwezige gemeenteleden en genodigden in vogelvlucht het gehele restauratieproces te doorlopen. De begeleidende beelden zeiden meer dan woorden: afgebroken paalkoppen, weggerotte balken ondergronds en gescheurde muren bovengronds. Sjaak was erbij en trotseerde net als de bouwvakkers weer en wind om het icoon van Ammerstol weer stevig op zijn grondvesten te krijgen.

Foto's met veel meer vrolijkheid toonde Nico van der Kraan. Als voorzitter fondsenwerving haalde hij samen met de inwoners vrijwel alles uit de kast om zoveel mogelijk geld te genereren: een benefiet concert, high tea, 'heel Ammers bakt' en een wijnproeverij, niets was te gek. Van der Kraan: "Toen we na alle acties ook nog eens huis-aan-huis collecteerden, werd er opnieuw gul geschonken. Ammerstol is en blijft een bijzonder dorp."

Adri Verhoeven

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
NOM-wijk Krimpen a/d IJssel: toekomstgericht wonen in groene buurt Nieuws gisteren
• Het team van Autobedrijf Broere in de werkplaats.
Peugeot terug in Krimpen aan den IJssel Zakelijk gisteren
Arie en Alie den Otter: trots op Arie's lintje.
Arie den Otter koninklijk onderscheiden voor vrijwillige inzet: 'Ik vind het leuk om mensen blij te zien' Nieuws 6 mei, 11:17

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden