• John Correljé tijdens de les. (foto: wijnjesfotografie.nl)
• John Correljé tijdens de les. (foto: wijnjesfotografie.nl)
Tang Soo Do

Chon Kyongh geeft kijkje in keuken Koreaans karate

Sport 510 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Koreaans Karate is niet de bekendste tak van sport. Tang Soo Do vereniging Chon Kyong geeft daarom op zaterdag 6 februari een kijkje in de keuken.

"Iedereen mag komen kijken bij een les en desgewenst meteen meedoen", zegt 'Sa Bum' John Bastiaan Correljé wervend.

Van 10.00 tot 11.00 uur is deze kennismaking mogelijk in de gymzaal van het Schoonhovens College aan de Albert Plesmanstraat. Daarna volgt tussen 11.00 en 13.00 uur een demonstratie van sensei Paul Jansen, die handelingen met het zwaard – in het Koreaans Iaido – laat zien.

Correljé: "Chon Kyong telt nu tussen de 55 en 60 leden, maar we kunnen nog wel wat aanwas gebruiken. Vooral voor meisjes is dit een gave sport om zich met technieken te verdedigen tegen ongewilde intimiteiten. Je vergroot tegelijkertijd je zelfvertrouwen en dat boezemt tegenstanders altijd ontzag in."

Badhuis
Correljé kan het weten, want hij beoefent het Koreaans karate al 41 jaar. Hij kwam door een schoolvriendje in contact met Krimpenaar Bram Mathahelamual, leraar bij Huk-Tti. "Bram gaf les in het badhuis aan de Spoorstraat en heeft me warm gemaakt voor deze sport, een afgeleide van taekwondo. Ik was als 16-jarige een klein mannetje, dat het vaak moest afleggen tegen grotere leeftijdsgenoten. Ik wilde me graag verweren en hen van repliek dienen. Judo heb ik ook even beoefend, maar het lukte me niet om zwaardere tegenstanders tegen de grond te krijgen. Tang Soo Do bood mij veel meer mogelijkheden. Het was achteraf de beste keuze."

Inmiddels is hij veertig jaar verder en heeft hij drie boeken geschreven over zijn uit de hand gelopen hobby. Daarin komen basiselementen en loopoefeningen uitvoerig aan bod. "Het was een monnikenwerk. Ik heb er zo'n tien jaar over gedaan. Ik maakte het mezelf niet makkelijk, omdat ik een Engelse vertaling wenste. De boeken worden nu ook aangeschaft in Engeland en Denemarken." Met enkele leden gaat hij in april naar Wales om deel te nemen aan het sterkste toernooi van Europa. "Een hoogtepunt met minstens duizend beoefenaars. Daar kijk ik telkens naar uit."

Bruce Lee
In november is het opnieuw feest en wil Correljé een Koreaan, die in het bezit is van de tiende dan, over laten komen met zijn team. "Ik was dat eerder van plan, maar de man die ik op het oog had en in Bruce Lee-films speelde, is helaas overleden. We wagen nu een nieuwe poging."

Zie voor meer informatie de website van de vereniging: http://www.tangsoodochonkyong.nl

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden