De spelers van FC Krimpen. Foto: wijntjesfotografie.nl
De spelers van FC Krimpen. Foto: wijntjesfotografie.nl

FC Krimpen geniet van voetbal

Sport 425 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Ze zouden wel twee keer per week willen trainen. Het enthousiasme spat er af bij FC Krimpen, een team met jongeren met een lichte vorm van autisme of andere fysieke of verstandelijke beperkingen.

Elke woensdagmiddag stuiven ze om 15.00 uur het kunstgrasveld van DCV op voor oefeningen, een partijtje en - natuurlijk - afsluitende penalty's. "Ze doen niets liever dan voetballen met elkaar", zegt hun trainer Michael Groen, die namens de stichting SYnerKri de jongens begeleidt. Het merendeel is gebaat bij structuur. "Als dat ontbreekt worden ze onzeker. Daarom zijn ze niet geschikt voor voetbal in een regulier elftal", zegt Remi van der Ven, de vader van Tim. "Dan raken ze bij het minste of geringste van slag. Onder elkaar is dat geen probleem."

Wachtkamer
Tim was het eerste lid van FC Krimpen, dat twee jaar geleden het levenslicht zag. De linksbenige jongeling was jammer genoeg de enige voetballer die zich toen verwachtingsvol meldde bij trainer Richard Mank. Reden voor SYnerKri om het autisme-team even in de wachtkamer te zetten. De tweede poging was wel succesvol. De 'doorstart' leverde afgelopen zomer 17 aanmeldingen op. Om diverse redenen is dat aantal teruggelopen naar 13, maar dat zijn er ruim voldoende voor een sportief uurtje in het Waalplantsoen. Sportdocent Michael Groen motiveert de groep voortdurend en geniet van hun inspanningen. "De jongens vragen me na afloop meteen of ik er de volgende week ook weer ben. Ze kunnen haast niet wachten. De opkomst is groot. Soms is iemand om medische redenen een keertje niet van de partij, maar ze laten zich niet door slecht weer uit het veld slaan."

De oma van Ziggy Martina beaamt dat. Ze komt graag kijken bij haar kleinzoon, die bij z'n geboorte door hersenvliesontsteking beschadiging opliep. Ziggy geeft haar meteen een knuffel als hij zijn oma in de dug-out ontwaart. "Ziggy is echt opgeknapt door deze activiteit. Hij is bijvoorbeeld niet gecharmeerd van regen. Dan houdt-ie de hele tijd z'n handen boven z'n hoofd, maar als het giet tijdens het voetballen, gaat hij gewoon door. Dan merkt hij niks."

Verrijkt
Diverse ouders geven aan dat FC Krimpen het leven van hun kinderen heeft verrijkt. Meer vreugde en een betere motoriek. SYnerKri hoopt dat het team op termijn door DCV wordt geadopteerd. Michael Groen: "Je moet er wel goede begeleiders bij zetten. Deze jongens kunnen afwijkend reageren op situaties. Ik ben dat gewend als gymnastiekdocent op basisscholen voor speciaal onderwijs. Je moet je aanpassen. Dan komt het best goed."

FC Krimpen hoopt op deelname aan een competitie voor teams met autistische voetballers. NOC/Kralingen beschikt reeds over een elftal. In een oefenwedstrijd vlak voor de kerstdagen speelden de debuterende Krimpenaren met 4-4 gelijk. "Ze praten nu nog over die wedstrijd", weet Groen. "Het zou leuk zijn als we een poule konden opzetten met Slikkerveer, Barendrecht en Capelle. Die gasten en hun ouders zullen er veel lol aan beleven."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden