Afbeelding

Holland blijft Friezen nipt voor

Sport 61 keer gelezen

JAARSVELD • Een miniem verschil van 3.33 meter was voldoende voor de polsstokploeg van Holland om de rivaliserende Friezen te verslaan.

De tweekamp op de schansen van Jaarsveld haalde het einde niet. Vlak voor de laatste sprongen van de derde ronde besloot de wedstrijdleiding het duel vanwege de gestaag vallende regen af te blazen. "Het was geen doen om iedereen nog eens op te roepen voor de laatste sprong”, stelde wedstrijdleider Erwin van Duin. "De buien werden steeds feller en we hadden reeds een uur achterstand opgelopen door eerdere onderbrekingen.”

Reeds tijdens het voorstellen van de ploegen pakten donkere wolken zich samen boven recreatieterrein Salmsteke. De klanken van beide volksliederen waren nog niet weggeëbd of de regen viel met bakken uit de hemel. Dat noopte de wedstrijdleiders om de eerste sprong ten minste drie kwartier uit te stellen. Daarna bleef het twee uur lang redelijk droog, ook al hadden de springers last van venijnige windvlagen en korte buitjes. "Ik had weinig grip op de stok”, klaagde Erik Bos uit Vlist. "Het bleef vochtig weer. Mijn handen gleden weg. De wedstrijdleiding had van mij best wat strenger mogen zijn.”

De korte onderbrekingen droegen niet bij tot een rimpelloze tweekamp. Holland-Friesland spreekt al 45 jaar tot de verbeelding en telt bij fraai zomerweer soms 1500 toeschouwers. Nu was nog geen kwart van dat aantal op de kletsnatte Lekdijk van Salmsteke aanwezig met plastic hoezen, regenkleding en paraplu's. Zij zagen Holland in de eerste ronde een ruime voorsprong nemen.

Verschil

Vooral de junioren maakten het verschil. Wilco van Amerongen (17.82 meter), Thomas van Midden (17.76) en Rian Baas (17.44) fladderden stijlvol van de schans en gaven de Friezen letterlijk het nakijken. De talenten namen de eerste drie plaatsen op het podium in. Bij de dames en de jongens waren de verschillen minimaal. De Friezen moesten wennen aan de schansen in de Jaarsveld en gebruikten hun eerste sprong om te weten waar de polsstok moest worden geplaatst. Dat leidde viermaal tot een nat pak, maar was tegelijkertijd het sein voor herstel. De Friese senioren compenseerden de grote achterstand met enkele fraaie sprongen. Recordhouder Bart Helmholt was de sterkste in de eerste ronde met 18.83 meter. Zijn grote rivaal Jaco de Groot uit Woerden bleef steken op 17.69 meter. De Groot liet dat niet op zich zitten en revancheerde zich bij zijn tweede sprong door de 19 meter te passeren. Helmholt dook toen in het water. Het was voor beide 'kopmannen' hun laatste poging, want de wedstrijdleiding besloot de derde ronde vanwege de regen niet te voltooien.

Verdienstelijk

Opvallend was in deze categorie de progressie van Niels Koetsier. De zoon van voorzitter Bert Koetsier woont en werkt in Friesland en kwam daarom voor de Friezen uit. De voormalige inwoner van Waddinxveen wilde de Hollanders laten zien, dat hij nog steeds aardig mee kan en werd verdienstelijk zevende met 17.92 meter. "Ik werk reeds enige tijd bij het Friese waterschap”, zei Koetsier jr. "Het is leuk om hier weer eens terug te zijn en met de Friese ploeg te springen. Er is sprake van enige rivaliteit met Holland, maar wel op een zeer sportieve manier.”

Bij voetballers zou een oorverdovend gejoel de speaker overstemmen, maar Koetsier werd zelfs aangemoedigd door het publiek. "Wat veel zegt van de sfeer tijdens zo'n evenement,” meende Jan Kooijman, voorzitter van de Polsstokbond Holland. "Het gaat allemaal erg gemoedelijk. We genieten immers samen van deze prachtige sport.”

Toch deed het hem deugd dat Holland de Friezen uiteindelijk nipt versloeg. De tegenstander moest knarsetandend toezien hoe ex-Heerenveen trainer Foppe de Haan de wisselbeker aan teamcoach Henry Helmes overhandigde.

Uitslagen: Salmsteke (Jaarsveld): Senioren: 1. Jaco de Groot, Woerden 19.01, 2. Bart Helmholt, Burgum 18.83, 3. Oane Galama, It Heidenskip 18.33. Dames: 1. Wendy Helmes, IJsselstein 15.11, 2. Klaske Nauta, IJlst 14.79, 3. Hilianne van der Wal, Noardburgum 14.37. Junioren: 1. Wilco van Amerongen, Benschop 17.82, 2. Thomas van Midden, Vlist 17.76, 3. Rian Baas, Oudewater 17.44. Jongens: 1. Bobby Zwaagman, IJlst 16.28, 2. Tom Hoekstra, IJlst 16.21, 3. Jens Vlasveld, IJsselstein 15.81.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 4 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 6 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden