Afbeelding

VVD: ‘herindeling Krimpenerwaard per 1 januari 2014'

Algemeen 42 keer gelezen

REGIO • De beoogd minister van Binnenlandse Zaken -Ronald Plasterk- moet binnen zijn eerste tien dagen een wetsvoorstel voor de herindeling van de Krimpenerwaard aankondigen. Die oproep doet de VVD-Statenfractie in Zuid-Holland.

De VVD-Statenfractie wil herindeling per 1 januari 2014. De liberalen vinden het 'langslepende dossier' een testcase voor de plannen van het nieuwe kabinet.

De VVD wil met de oproep bereiken dat een ‘nieuwe, krachtige gemeente’ ontstaat: “We vinden dat de inwoners recht hebben op duidelijkheid”, stelt VVD-Statenlid Rense Weide. “Ook voor het herstel van de bestuurlijke relaties tussen het Rijk en de provincie Zuid-Holland is een herindeling dringend noodzakelijk.”

K6

Volgens Rense Weide moet de nieuwe gemeente in elk geval uit  Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist bestaan. “Die K5-variant heeft 55.000 inwoners. Het zou een verrassing zijn als de minister voor de K6-variant gaat en dus ook  Krimpen aan den IJssel bij het wetsvoorstel betrekt. De commissie-Leemhuis-Stout heeft al in 2009 geconstateerd dat de K6-variant het meest duurzaam is. Bovendien komt het met 83.000 in de buurt van de 100.000 inwoners, zoals het regeerakkoord graag ziet.”

Volgens het regeerakkoord zouden er op termijn alleen nog gemeenten met meer dan 100.000 inwoners moeten zijn. Het aantal provincies en gemeenten moet drastisch verminderd worden. De Zuid-Hollandse VVD ziet de Krimpenerwaard nu als een testcase voor die ambitie.

Daadkracht

Weide: “Door in dit dossier daadkracht te tonen, kan de nieuwe minister straks geloofwaardig met de provincie in gesprek over herindelingen, gekoppeld aan de decentralisaties naar gemeenten. De herindeling van de Krimpenerwaard speelt al jaren. Op basis van rapporten die de noodzaak aantoonden, stemde 93% van Provinciale Staten in Zuid-Holland voor een herindeling. Niettemin weigerden de ministers Donner en Spies om het wetsvoorstel in te dienen.”

De VVD is de grootste partij in Zuid-Holland. De liberalen hebben een fractie van twaalf leden en zijn met twee Gedeputeerden vertegenwoordigd in het dagelijks bestuur van de provincie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 16 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 18 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden