Afbeelding

'Deze groep is te lang gepamperd'

Algemeen 78 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, wil Leefbaar Krimpen jonge werklozen naar een soort bootcamp sturen. Wie niet wil, loopt het risico zijn of haar uitkering te verliezen.   

Marcheren, sjouwen met palen, klimmen en een vlot bouwen. Werkloze jongeren uit Spijkenisse die mee deden aan de gemeentelijke pilot ‘de juiste koers’ hebben zeven weken lang flink afgezien. Onder leiding van twee oud-mariniers kregen de tien deelnemers op een afgelegen sportterrein in Hekelingen een loodzwaar programma voorgeschoteld. “Ja, de instructeurs hebben de teugels flink aangetrokken”, bevestigt George de la Croix van GSN Management Group, het bedrijf achter het project. “Maar dat gebeurt wel met een doel. We zijn in die paar weken tijd intensief bezig met hun toekomst.”

Het gaat volgens De la Croix veelal om de ‘moeilijke dossiers’: jongeren van 16 tot 27 jaar met een uitkering die nu weinig kans hebben op een betaalde baan. Gemeenten proberen de jongeren al jaren aan het werk te krijgen, maar dat blijkt lastig. De la Croix heeft daar wel een verklaring voor. “We hebben deze groep jongeren als maatschappij te lang gepamperd, ze worden nauwelijks achter de broek gezeten en zijn nooit gemotiveerd om hun leven te veranderen.” Hun motivatie opkrikken is dan ook een belangrijk doel van ‘de juiste koers’, “en dat doe je door middel van structuur, discipline en het geven van vertrouwen.”

Er is ook een belangrijke stok achter de deur. Wie niet meedoet of halverwege afvalt, loopt het risico zijn of haar uitkering te verliezen. “Dat is natuurlijk aan de deelnemende gemeente, maar voor veel jongeren is het echt een laatste kans.”

Resultaten

Raadslid Roel van der Ven van Leefbaar Krimpen is razend enthousiast over ‘de juiste koers’. Hij kwam het project heel toevallig ter ore en was onder de indruk toen hij de resultaten onder ogen kreeg. “Van de twaalf jongeren die mee hebben gedaan, hebben er inmiddels acht werk en zijn er twee uit de uitkering. Dat scheelt de gemeente veel geld.” Van der Ven heeft burgemeester Huizer en wethouder Blankenberg geïnformeerd, net als zijn collega raadsleden in buurgemeente Capelle. “Maar voor mij part pakken we dit project met meerdere gemeenten en het bedrijfsleven hier in de regio op. Dan kunnen we een hoop werkloze jongeren aan een baan helpen.”

Er is wel een ‘omslag in denken’ nodig. Want jongeren worden nu nog te vaak in één adem genoemd met risico’s en problemen. Van der Ven: “We praten veel, maar doen weinig voor ze.” Hij is geen voorstander van de  softe aanpak. “En dat is nou precies wat me zo aanspreekt aan dit project. Jongeren worden op een positieve manier aangepakt en aangespoord om hun leven om te gooien.”

Mobieltjes

Discipline staat inderdaad ook hoog in het vaandel tijdens de ‘bootcamp’. Zo zijn mobieltjes taboe en spreken de deelnemers hun instructeurs aan bij hun achternaam. Smoesjes, leugens en te laten komen worden niet getolereerd. De la Croix noemt dat noodzakelijk, “want om jongeren een ander gedrag aan te leren, is het nodig om slecht gedrag af te leren.” De dagindeling is helder. Jongeren moeten, in hun groene overall, om kwart over acht aanwezig zijn om ruim anderhalf uur te sporten.

Tijdens het sporten werken ze aan hun zelfvertrouwen en competenties als discipline en samenwerking. Na een douche krijgen ze ‘s middags trainingen aangeboden, zoals een cursus bedrijfshulpverlening en sociale hygiëne. En ze leren solliciteren. Dan gaat het niet alleen om het schrijven van een goede brief, maar ook om hun presentatie tijdens een gesprek. “We leren ze heel basale vaardigheden, bijvoorbeeld dat ze schoon en netjes op zo’n afspraak moeten verschijnen. Want als je stinkt, kun je die baan wel vergeten.” In de avonduren bereiden gezamenlijk een maaltijd.

In zeven weken tijd krijgt de motivatie van de jongenren een flinke boost. Naast een blijvende structuur in hun leven is er een aanzet gegeven om de kloof met de arbeidsmarkt te dichten. Na afloop worden de jongeren niet helemaal losgelaten. “We houden ze nog twee maanden in de gaten en adviseren hen waar nodig.” Om te voorkomen dat ze in hun oude gedrag vervallen, moeten de deelnemers soms moeilijke beslissingen nemen. “We adviseren soms om te verhuizen. Om elders, zonder foute vrienden in de buurt, een nieuwe start te maken.”

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden