Spirit met de schrik vrij

Sport 109 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Een aanvallend ingesteld Spirit creëerde volop kansen tegen NSVV. Niettemin werd de winst pas in de slotfase veilig gesteld door Maarten Tissink: 3-2.

Spirit-trainer Kees van der Poel is niet bang om risico's te nemen. Tegen hekkensluiter NSVV koos hij voor het meest aanvallende concept met feitelijk drie echte verdedigers. Het moedige speelplan leidde tot een serie kansen, maar hij mocht niettemin in de handen knijpen met de nipte 3-2 overwinning. Twee minuten voor tijd kopte Maarten Tissink tot vreugde van de Spirit-aanhang de bal fraai langs de NSVV-doelman.

Van der Poel had toen zelf ook de hartslag van een marathonloper. "Als je geen afstand neemt van je tegenstander is een gelijkspel of zelfs een nederlaag mogelijk. Ik telde twaalf doelrijpe kansen voor Spirit. Daaruit werd slechts driemaal gescoord. Dat is een matig gemiddelde. Gelukkig liep het goed af. In ieder geval heeft het publiek een amusante wedstrijd gezien met aanvallend voetbal. Dat is ook wel wat waard”, stelde de trainer na afloop.

Spirit-NSVV had een hoge amusementswaarde. Met 3-4-3 hoopte Van der Poel de hekkensluiter snel op de knieën te krijgen. Aanvankelijk lukte deze opzet want de thuisclub leidde na 22 minuten met 2-0 door doelpunten van Ryan Terlouw en Marc van der Zee. Daarna haperde de machine echter en werd ook de defensieve kwetsbaarheid blootgelegd. NSVV kwam voor de pauze op 2-1 via Peter-Jan Cazander en bleef vervolgens met kunst en vliegwerk op de been. De marge bleef een schamele treffer.

Verdubbelen

In de tweede helft had Spirit ten minste de score moeten verdubbelen. Het vlotte combinatiespel via uitblinker Kevin van Vliet leidde tot mogelijkheden voor Bob van der Veen, Ruben de Vries en Kevin Kriek, maar de verlossende derde goal bleef uit. Van der Poel overwoog om Björn Zierts in te brengen als slot op de deur, maar hij wilde NSVV op eigen helft terugdringen en handhaafde het aanvallende concept. In de 86ste minuut werd dat Spirit bijna fataal. Na een snelle uitbraak over de rechtervleugel zette NSVV-invaller Robin Verhoeven de bal scherp voor en passeerde Julian van Lith zijn eigen doelman met een sliding: 2-2.

Spirit zou met een gelijkspel wel heel karig zijn beloond voor z'n brutale speelstijl. Maarten Tissink voorkwam diepe treurnis in de kleedkamer door in de 88ste minuut de bal fraai achter Melvin Kruythof te koppen: 3-2. Bob van der Veen had daarna nummer vier op zijn schoen, maar hij schoot voor open doel tegen de paal.