Afbeelding

'Onze huizen verdienen een opknapbeurt'

Algemeen 219 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Bewoners van de Molukse wijk in Krimpen zijn woest op QuaWonen. De woningcorporatie zou ook hún verouderde woningen moeten renoveren. 

Lopend door de Molukse wijk in Krimpen valt het gelijk op. De woningen in de straatjes rond het verpauperde kerkgebouw zijn sterk verouderd. Iets verderop in de Vogelbuurt een heel ander beeld. Rijen huizen ondergingen het afgelopen jaar een grondige renovatie en zien er weer tip top uit. Dat leidt tot scheve gezichten. Het steekt bewoners van het Molukse buurtje dat QuaWonen niets doet aan hún woningen. “Het lijkt wel alsof ze ons bewust overslaan”, zegt Debby Wemay verbolgen. “Het voelt heel onrechtvaardig, vooral omdat QuaWonen weigert te luisteren naar onze klachten.” 

Tocht

Er moet volgens Wemay, zelf wonend aan de Fazantstraat, veel gebeuren aan de woningen. Zo tocht het in huis, laat het behang los door slecht stucwerk en bladdert de verf van het houtwerk. Dat de corporatie in 2010 nog onderhoud liet uitvoeren, vindt ze geen argument om de zestig sociale huurwoningen nu maar over te slaan. “Ze hebben destijds de kozijnen aan de binnenkant wat aangekit, om de tocht tegen te gaan. Dat was het wel zo’n beetje.” Wemay vermoedt dat zowel gemeente als QuaWonen de wijk bewust laten verpauperen. “Ze hopen misschien dat de Molukse bewoners naar elders vertrekken en deze wijk ophoudt te bestaan. Om hier iets nieuws neer te zetten. Nou, dat is een illusie. Dit is de Molukse wijk en dat blijft het!” 

Vuist

Om een vuist te maken richting QuaWonen, is kort geleden de Werkgroep Verontruste Molukse Wijkbewoners opgericht. Op een eerste brief richting de woningcorporatie - vergezeld van een groot aantal handtekeningen van Molukse bewoners - kreeg de werkgroep geen bevredigend antwoord. Wemay: “We wilden graag met QuaWonen om tafel, om te praten over alle klachten en hoe deze op te lossen. Dat wilde QuaWonen niet.” De afwijzing viel slecht bij veel bewoners. “We voelen ons miskend”, aldus Wemay. 

Na een tweede verzoek kwam het maandag alsnog tot een gesprek. Ook wethouder Jaap Blankenberg was aanwezig bij het overleg in gebouw UMAM. Toezeggingen deed QuaWonen niet. “Wel zijn we overeen gekomen dat bewoners een inventarisatielijst van klachten in mogen vullen. Die zullen wij dan weer aan QuaWonen overhandigen, maar daar blijft het wat ons betreft niet bij. Onze huizen verdienen een opknapbeurt.” 

Dode mus

Dat QuaWonen de boot afhield, had volgens regiomanager Rita Schoen een goede reden. “In een brief aan bewoners hebben wij eerder al aangegeven dat de Molukse wijk geen onderdeel is van het renovatieproject. Er liggen ook geen concrete plannen klaar om die huizen - met energielabel F - wel aan te pakken. Wij wilden ze dus niet blij maken met een dode mus.” Dat de woningen een opknapbeurt kunnen gebruiken, ontkent Schoen niet, “maar QuaWonen heeft meer van dit soort wijken. We kunnen die gewoon niet allemaal tegelijk aanpakken. Daar ontbreekt gewoon het geld voor.” 

Slim & Snel

De 240 woningen die nu zijn opgeknapt, waren hard toe aan renovatie. Schoen: “Het was slopen óf renoveren. Wij hebben voor het laatste gekozen.” QuaWonen renoveerde volgens het concept Slim & Snel: een experimentele aanpak voor een bepaald type woning. De huizen zijn na de ingreep comfortabeler en energiezuiniger en kunnen weer jarenlang worden verhuurd. Het concept is volgens Schoen niet toepasbaar in de Molukse wijk, “want daar staan een heel ander type huizen.” 

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden