Afbeelding

Leren over verslavende werking genotmiddelen

Algemeen 279 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Om hun kennis over drank, drugs en sigaretten te vergroten, hebben leerlingen van groep 8 van obs Kortland zich de afgelopen weken verdiept in de werking van genotmiddelen.

Met een tentoonstelling werd het project dinsdagmiddag afgesloten. Leerlingen van de centrumlocatie aan de Jozef Israëlsstraat mochten op het schoolplein hun werkstukken presenteren aan ouders, familie en belangstellenden.

Zo ook Demi Verkade (11) die samen met haar vriendin Celeste Freij (12) informatie vergaarde over drugs. Of ze er iets van heeft opgestoken? “Zeker, dat ik het echt nóóit ga gebruiken”, zegt ze stellig. “Ik weet nu bijvoorbeeld wat XTC met je doet. Die pillen lijken net snoepjes, maar zijn hartstikke slecht voor je. Je krijgt er hartkloppingen van, ze beschadigen je hersenen en tasten je lever en nieren aan.”

Celeste wist wel dat verdovende middelen als cocaïne, heroïne en speed schadelijk zijn voor de gezondheid. Echter niet wat voor stoffen er precies in zitten. “GHB is bijvoorbeeld gemaakt van gootsteenontstopper. Echt goor! Als je dat weet, ga je het toch niet tot je nemen?”

Troep

Even verderop staat Zeki Moustafa (12) achter een tafeltje. Samen met twee klasgenoten onderzochten ze de verslavende werking van energiedrankjes. Deze drankjes bevatten een grote hoeveelheid taurine en cafeïne: stoffen met een oppeppend effect. “Als je er teveel van drinkt, zijn ze gevaarlijk verslavend”, weet Zeki nu. Zelf drinkt hij nooit een blikje energiedrank. “Ik vind het troep, echt veel te zoet. Geef mij maar een colaatje.”

Gezondheidsbevorderaar Arjan van der Plas is verrast over de kennis die de kinderen hebben opgedaan. Op uitnodiging van de gemeente Krimpen aan den IJssel gaf hij voorlichting aan leerlingen van groep 8. Hij vertelde hen overde risico’s van genotsmiddelen. Dat is hard nodig, want niet elk kind is bekend met de verslavende werking van drank, drugs en roken.

Brief

Hij noemt de aanpak in Krimpen aan den IJssel bijzonder. “In plaats van kinderen te vertellen wat ze moeten doen, stuurde de gemeente ze een brief. Met daarin de vraag hoe de gemeente om zou moeten gaan met genotsmiddelen. Met die vraag in het achterhoofd gingen de leerlingen aan de slag. Ze zochten op internet en in de bibliotheek naar alle informatie voor hun werkstuk."  

Of het project een toekomstige verslaving helpt te voorkomen, durft Van der Plas niet te voorspellen. “Een misstap hoort bij het leven, maar dit gaat zeker helpen bij het maken van een gezonde keuze.”

Het is nog niet duidelijk of het project een vervolg krijgt in Krimpen aan den IJssel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden