Afbeelding

Tweede autocross van EZHACO in Meerkerk

Sport 559 keer gelezen

MEERKERK • Zaterdag 28 juni kan de autocrossliefhebber zijn hart weer ophalen. Op de thuisbaan van MAC Magneet aan de Burggraaf in Meerkerk maken vanaf 13.00 uur ruim 150 autocrossers van het organiserende EZHACO hun opwachting. De happening wordt aan het begin van de avond afgesloten met een twee uur durende wedstrijd.

“Dat wordt een uitputtingsslag”, blikt een enthousiaste organisator Henk Wooning vooruit. “Aan deze wedstrijd moeten minimaal 35 rijders deelnemen, anders is het niet aantrekkelijk genoeg. Alle auto’s komen tegelijk op de baan. De wedstrijd is verdeeld in vier blokken van een halfuur. In de pauze van telkens tien minuten wordt er, waar nodig, aan de auto’s gesleuteld, kan er worden bijgetankt en kunnen banden worden verwisseld. Als organisatie hebben wij dan ook even tijd om het terrein op te lappen. Uit ervaring weet ik dat het een taai ritje wordt. De coureurs zijn na ruim twee uur versleten. Benen en armen hebben het zwaar, werkelijk alles doet zeer.”

Nieuw leven

Wooning maakte in 2002 een herstart met ‘zijn’ Eerste Zuid-Hollandse Auto Cross Organisatie. “De club is begonnen in de jaren ’60, maar van lieverlee zakte de interesse in de autosport terug en hield de club op te bestaan. Zo’n twaalf jaar geleden mocht ik er nieuw leven in blazen en ik mag wel zeggen dat het gelukt is.”

De in Nieuwerkerk aan de IJssel woonachtige Wooning startte met 40 crossers; inmiddels is EZHACO uitgegroeid tot meer dan 160 rijders. “Ze komen overal vandaan. Oorspronkelijk uit de buurt van Rotterdam, maar nu hebben we crossers uit het hele land. Uit Friesland, Groningen, Drenthe, maar ook Brabanders en Achterhoekers. De grootste groep, 30 man, komt tegenwoordig uit Noord-Holland.”

Najaar

Overigens heeft Wooning zijn programma drastisch moeten aanpassen. “Er viel een cross uit en omdat begin mei de nieuwe baan in Meerkerk uitstekend is bevallen en de samenwerking met MAC Magneet perfect is, zag ik een tweede cross wel zitten. Het liefst was ik naar het najaar gegaan, maar dat was organisatorisch moeilijk in te passen. Misschien in 2015.”

Maar ook in het laatste weekend van juni ontmoette EZHACO de nodige beren op de weg. “Heel graag hadden we op vrijdagavond gereden, maar vanwege de Tractorpulling in Hoogblokland doen we dat niet. We crossen nu alleen op zaterdag. Voor de zekerheid heb ik een groot LED-scherm gehuurd, waarop door de voetballiefhebber de wedstrijden van het WK kunnen worden bekeken.”

Theo Sprong

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden