Afbeelding

Hendrik Venema zet mooie tijd op de klokken

Sport 411 keer gelezen

DEIL • De 27e editie van de kwart van Deil was er een om in te lijsten. Tientallen vrijwilligers stonden borg voor een vlekkeloze organisatie.

Hoewel zijn voorsprong op Hans Schaaper, de eerste veteraan, écht niet zo groot was trapte een opmerkelijk fitte Hendrik Venema al op de rem voordat hij de finish was gepasseerd. Een verbetering van het vorig jaar gevestigde parkoersrecord zat er niet in, maar met een tijd dik onder de twee uur leverde de Nijmeegse triatleet een prima prestatie

Fanaten

Ruim 150 mannen, vrouwen en veteranen, waarvan 35 die deel uitmaakten van een trio, verdrongen zich zaterdagmiddag in het water van het recreatieterrein van Enspijk, op zoek naar de beste positie. Hoewel iedereen minimaal twee uur nodig heeft om het gehele parcours af te leggen was voor de grootste fanaten elke seconde belangrijk. Na het startschot was het snel gedaan met het gedrang want binnen één minuut was het veld ver uiteen geslagen. Vooraan werd hard gezwommen, en de traagste van het gezelschap werd al na driekwart ronde gedubbeld. Na ruim 12 minuten kwam Johnny van Heel (Velddriel) als eerste uit het water. Opmerkelijk was dat na hem drie veteranen hun badmuts inleverden om aan 42 kilometer fietsen te beginnen. In een tijd van 14,10 minuten zette Krista van Soldt als snelste vrouw een knappe tijd neer.

Verkeersvrij fietsparcours

Op een geheel verkeersvrij fietsparkoers van pakweg zeven kilometer, dat zes keer moest worden gerond, had het publiek geen weet van het verloop. Met name bij de scherpe bochten verzamelden zich de meeste toeschouwers. Op de hoek Kweldam/Bulkgraaf kwamen de deelnemers vanuit de luwte met hun snufferd vol in de wind. Omdat er een straffe wind stond reed slechts een enkeling met dichte wielen, en dat was meer een nadeel dan een voordeel. Vijf juryleden, een bondsgedelegeerde en zeven motorrijders keken met argusogen of er werd gestayerd.

“In het verleden is ooit een tijdstraf van twee minuten uitgedeeld, maar het is nog nooit gebeurd dat iemand eruit is geknikkerd”, meldde Peter de Rooy, lid van de werkgroep. “Wat het fietsparkoers betreft: het is ondoenlijk om het publiek te informeren over de actuele stand van zaken. Het is een grote wens om de atleten een chip te geven en via matten de doorkomst- en eindtijden te registreren. De aanschafwaarde is echter meer dan 10.000 euro en als je ze huurt betaal je er ook de hoofdprijs voor. Alle tijden worden daarom handmatig geklokt.”

Speeltuin Jeugdland

Schaaper was de eerste die zijn fiets in speeltuin Jeugdland parkeerde en begon aan de afsluitende run van 10 kilometer. Na hem kwam Venema binnen, en achteraf bleek dat hij, in een tijd van iets meer dan 65 minuten, de marathon als snelste had weggetrapt. De beste loper was Roland de Haan (Eindhoven), die zich daardoor opwerkte naar de tweede plaats in het eindklassement. Venema toonde aan ook op loopschoenen uit de voeten te kunnen. Onderweg achterhaalde hij Schaaper, en met geringe voorsprong kwam hij solo over de streep.

Ongenaakbaar

Venema deed in 2012 voor het eerst mee in Deil. Achter de ongenaakbare Marcel Gierman eindigde hij, in een tijd van 1.59,05 uur, als tweede. “Ik ben in 2006 serieus begonnen met deze vorm van duursport”, vertelde hij na afloop. “Ik doe regelmatig mee aan kwart triatlons, maar ik ben beter in cross triathlon en duathlon (lopen en mountainbiken op onverharde wegen). Meestal staan er elk jaar tien op mijn lijstje, maar vorig jaar ben ik twintig keer gestart. Ik ben me nu aan het voorbereiden op de NK cross triathlon die op 13 september op Ameland wordt gehouden. Ik kwam hier niet per se om te winnen, maar een eerste plaats staat toch mooi op mijn erelijstje. Inmiddels heb ik een stuk of tien wedstrijden gewonnen, maar lang niet allemaal binnen de twee uur.”

Uitslagen:

Mannen: 1. Hendrik Venema (Nijmegen): 1.58,28; 2. Roland de Haan (Eindhoven): 2.01,18; 3. Lous Wondergem (Middelburg): 2.03,03; 4. Alan van Dam (Culemborg): 2.09,28; 5. Paul Lijten (Helmond): 2.10,42.

Vrouwen: 1. Heleen van Keulen (Geldermalsen): 2.24,41; 2. Krista van Soldt (Zaltbommel): 2.25,30; 3. Mieke van Kuijk (Harmelen): 2.27,56.

Veteranen: 1. Hans Schaaper (Heemskerk): 1.59,05; 2. Niels Koole (Zoutelande): 2.01,59; 3. Cees Verbeek (Geldermalsen): 2.08,26.

Trio’s: 1. Remco Zwambag (Houten)/Roland Blommestein (IJsselstein)/Marco van der Heijden (Geldermalsen): 2.04,25; 2. Fred de Korte (Tilburg)/Peter de Vaal (Leiden)/Martin Poot (Culemborg): 2.09,42; 3. Yannick Versteegh (Asperen)/Peter Takken (Haaften)/Iwan Klijn (Haaften): 2.10,59.

Peter Verbeek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden