Afbeelding

De Waardrenner zet in op de jeugd

Sport 287 keer gelezen

LEKKERKERK • De Waardrenner zag de laatste twee jaar veel leden vertrekken naar andere wielerverenigingen. Om de continuïteit te waarborgen krijgt de jeugdafdeling speciale aandacht.

Landelijk gezien loopt de actieve belangstelling voor wielrennen terug. Er zijn minder licentiehouders en wielerwedstrijden verdwijnen van de kalender. De Krimpenerwaard telt nog maar twee criteria: de drukbezochte kermiskoers van Lekkerkerk en de Ronde van Krimpen aan den IJssel. Na het wegvallen van DeLeasewinkel.nl als sponsor van de eliterenners en beloften van de Krimpenerwaardse wielervereniging vroegen enkele leden zich af of de club nog bestaansrecht had.

“Jazeker,” meldt voorzitter Wim van der Velden. “In het Lekkerkerkse park De Weijdehoeck is voor de jeugd een parkoers uit te zetten. Oud-renner Roger Korevaar is bereid om als jeugdtrainer en -coördinator op te treden. Er zijn onderhandelingen met sponsors om huurfietsen en kleding aan te schaffen.”

Toekomst

Ben van Ark, die zijn twee fietsende zoons in 2008 als jeugdrenner aanmeldde bij De Waardrenner, is vol lof over de inspanningen van de wielerclub. “De Waardrenner kan jeugd een toekomst geven. Als ik terugdenk wat mijn beide zonen allemaal meegemaakt hebben: trainingskampen in Limburg, deelname aan wedstrijden in België en Frankrijk. De oudste is inmiddels vanwege zijn studie en andere interesses gestopt, maar de jongste debuteert het komende seizoen bij de beloften. Uiteraard bij De Waardrenner. Wij laten deze club niet in de steek.”

De kersverse coördinator Roger Korevaar heeft ook een Waardrennerverleden. “Het is mooi om mijn ervaringen over te brengen op de jongeren,” vertelt hij enthousiast. “Begin 2000 heb ik dit al een keer gedaan. In Krimpen aan de Lek was er toentertijd een sportkenningsmakingsdag voor alle basisschoolleerlingen. Nils van Kooij, die het als eliterenner aardig doet, komt uit die lichting."

De opzet is om met plannen van de KNWU de opleiding rustig op te zetten. Korevaar: "Van enig presteren is bij de jonge kinderen geen sprake. Het plezier moet voorop staan. Tegen de tijd dat de jeugd op 16-jarige leeftijd de stap naar de juniorencategorie maakt, wordt het pas serieuzer. Als de jeugdrenners en nieuwelingen toch aan wedstrijden mee willen doen, wordt per leeftijd bekeken hoeveel wedstrijden zij mogen rijden. Er moeten wedstrijdloze weekeinden tussen zitten. Dit alles om te voorkomen, dat wielrenners op een te vroege leeftijd ‘opgebrand’ zijn.”

Veldtoertocht

De Waardrenner speelt adequaat in op deze ontwikkelingen. “Wij betrekken de ouders erbij,” vervolgt Van der Velden. “De jeugd laten we ook op de baan fietsen en veldrijden. Op zaterdag 27 december organiseren we al vanaf De Weijdehoeck een MTB-veldtoertocht in de Krimpenerwaard. Ondanks het kleine aantal leden bruist de club. Meer jeugd is welkom.”

Voor meer informatie, zie de website van de wielerclub (www.wcdewaardrenner.nl) en Facebookpagina.

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden