Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

André Bonthuis met pensioen

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het wegschieten van de deelnemers voor de traditionele Oliebollenloop op 31 december was de laatste officiële handeling van burgemeester André Bonthuis (65). Hij gaat na 33 jaar als bestuurder met pensioen.


 

Zijn ambtsketting, eigendom van de stad Schoonhoven, overhandigt hij binnenkort aan Gemke Jager, directeur van het Zilvermuseum. Bonthuis kijkt terug op een enerverende loopbaan. "Een burgemeesterschap is boeiend. Je bevindt je in alle geledingen van de maatschappij en schaakt op diverse borden tegelijk.”

Voor de journalist uit Hellendoorn bood de functie - na enkele jaren warmlopen als wethouder - voldoende perspectief om naar het westen van Nederland te verhuizen. Achtereenvolgens ging hij aan de slag in Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuidplas en Schoonhoven. Tweemaal als door de kroon benoemde burgemeester en tweemaal als waarnemer. In de laatste gevallen stuurde Bonthuis zijn gemeenten met overgave in de richting van herindeling.

Bruid

Bonthuis gebruikte zijn ervaring om Schoonhoven als mooie bruid aan te bieden aan de gemeente Krimpenerwaard. Een gedwongen fusie, die veel emoties teweeg bracht. "Ik had het idee dat sommige politici meer moeite hadden met de aangekondigde veranderingen dan de bevolking. Inwoners zijn pragmatisch ingesteld en maken een zakelijke afweging. Politici hamerden op verlies van identiteit van nota bene pas 25 jaar door herindeling gevormde gemeenten, maar ik denk dat de fusie juist meer saamhorigheid in de dorpen oplevert. Je praat over elf kernen, die zeker voor hun eigen belang zullen opkomen. De discussie over één gemeente Krimpenerwaard speelt feitelijk al vijftig jaar. Die was onvermijdelijk en in mijn ogen zeer gewenst om daadkrachtig te kunnen opereren te midden van de grote steden.”

De scheidende burgervader zal zich niet vervelen. Hij maakt deel uit aan van een projectgroep, die zich bezig houdt met de gevolgen van klimaatverandering en gaat eigenhandig zijn pastorie in Nieuwerkerk verbouwen. Ook het schrijven komt weer aan bod. "Ik wil eerdere publicaties bundelen en wellicht aanvullen met hedendaagse bespiegelingen.”

Pieter van der Laan

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten