Afbeelding

'Generaal Joubert' voldoet aan eisen schietbond

Algemeen 1.044 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Mevrouw Lejeune van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) had per ongeluk de verkeerde plaquette bij zich, maar dat mocht de pret niet drukken. Schietvereniging Generaal Joubert uit Ouderkerk aan den IJssel is een krooncertificaat rijker. Daarmee behoort de 115 jaar oude vereniging tot de best georganiseerde clubs van Nederland.

“Je kan het zien als een keurmerk”, zegt secretaris Hans van Dobben. “De inspectie gaat na hoe je omgaat met bijvoorbeeld veiligheid, financiën, accommodatiebeheer en registratie van leden. De eisen zijn door het schietdrama in Alphen aan den Rijn veel strenger dan voorheen. Daarom is deze positieve beoordeling iets om trots op te zijn. Letterlijk de kroon op ons werk.”

Rotte appels

Volgens Van Dobben is inspectie een goede zaak. “Zo worden de rotte appels er uit gehaald. Ik heb met stijgende verbazing op televisie gekeken naar een documentaire van Alberto Stegeman over de chaos bij de schietclub in Nieuwkoop, waar die Alphense schutter destijds lid van was. Dat zou bij ons niet kunnen. Hier word je er meteen uitgepikt.”

Voor het lidmaatschap is zelfs nadrukkelijk toestemming nodig van het ministerie van Justitie. “Als je geen goedkeuring krijgt, kan je het wel vergeten. De schietsport is niet iets voor cowboys. Het is een ontspannen gebeuren voor recreanten en wedstrijdschutters.”

Vuur

Zelf vindt Van Dobben het heerlijk om na gedane arbeid het hoofd leeg te maken op de schietbaan. Hij beoefent zijn hobby reeds 24 jaar. “Je concentreert je slechts op je geweer en de roos. Je sluit je volledig af van de buitenwereld en schiet in ruim een uur acht kaarten vol. Na veertig schoten ben je klaar en tel je de punten op. Daarna drink je nog een lekker glaasje met je maten. Generaal Joubert telt 97 trouwe leden uit Krimpen aan den IJssel, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Ouderkerk en Berkenwoude. We hebben ook een jeugdafdeling. Pas als je voldoende kwaliteiten bezit, mag je met vuur schieten.”

Boeren

Schietvereniging Generaal Joubert heeft een rijk verleden. De club is in het jaar 1900 opgericht om de innige band met de boeren in Zuid-Afrika aan te geven. Het toenmalige bestuur besloot de nieuwe vereniging de naam te geven van de aanvoerder uit de Boerenoorlog: generaal Pieter Jacobus Joubert.

Zijn strijd aan de Kaap tegen de gehate Engelsen werd hier volop meebeleefd. Bij de viering van het 50-jarig bestaan kreeg de schietvereniging uit Ouderkerk aan den IJssel van de bevriende boeren als dank een 18-karaats gouden plak ter waarde van 500 gulden. De familie Joubert zond bovendien de eresabel van grootvader en een peperdure zilveren beker. “De sabel wordt nog steeds ingezet als prijs voor onze beste schutter, maar blijft eigendom van de vereniging”, aldus Van Dobben.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden