Afbeelding

Krimpense topbiljartster Gerrie Geelen hoopt op WK

Sport 739 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De tweede plaats op het Nederlands kampioenschap driebanden geeft recht op deelname aan het wereldkampioenschap in Zuid-Korea. Het is echter de vraag of Gerrie Geelen uit Krimpen aan den IJssel wordt afgevaardigd.

Vanwege de economische recessie en het wegvallen van fondsen van NOC*NSF heeft de biljartbond te weinig financiële middelen. “En zelf betalen wordt een dure zaak”, meent de Krimpense topspeelster.

In het verleden had de bond voldoende geld in kas om de reis- en verblijfkosten te vergoeden. Geelen: "Toen had de sport nog een A-status. Na de Olympische Spelen van 2012 zijn enkele kleine sporten weggevallen uit het vergoedingensysteem. Dat heeft grote gevolgen gehad voor de ontwikkeling van het biljarten. Je hebt sponsors nodig. Ik mag niet klagen, want ik heb de laatste twintig jaar de halve wereld gezien. Ik neem ook niemand iets kwalijk, maar ik zou graag nog een keer op het hoogste niveau willen uitkomen.”

Tips

Geelen is reeds 51 jaar oud en zielsgelukkig met haar jonge dochter Justine. Vader Richard Bitalis verblijft vaak in Frankrijk, maar zoekt z'n verwanten altijd op als hij in Nederland speelt of als arbiter optreedt. De wereldtopper is ook een welkome souffleur voor Gerrie Geelen, die de tips van haar vriend en trainer nog steeds goed kan gebruiken.

“Driebanden vergt veel oefening, inzicht en volharding. Ik train zoveel mogelijk, maar drie keer per week in Rotterdam-Zuid en Vlaardingen is te weinig om de absolute top te halen. In Nederland moet ik het afleggen tegen Therese Klompenhouwer en internationaal is een plek bij de top vijf al een hele toer. Zo'n tien jaar geleden werd ik tweede bij het EK en een jaar later bij het WK. Nu is de concurrentie fors toegenomen. Met een moyenne van 0.65 maak ik het de sterkste speelsters niet al te moeilijk. Ik moet een hele goede dag hebben en zij een flinke dip. Dan ben ik kansrijk.”

Meiden

In Nederland is het damesbiljarten vooral een sport voor oudere speelsters. “Je ziet haast geen jonge meiden in de biljartcentra”, zegt Gerrie Geelen. “Dat is jammer, want biljarten is prachtig. Alle ingrediënten voor een spannend duel zijn aanwezig. Het komt aan op mentaliteit en doorzettingsvermogen. Je moet niet te snel tevreden zijn. Richard wijst me regelmatig op de concentratie en het maken van keuzes. Ik verdwaal nog wel eens als er teveel mogelijkheden zijn, maar het valt niet mee om het spel simpel te houden. Stress is een lastige tegenstander.”

Geelen maakt tegenwoordig deel uit van het team Ladies First, waarin ook de Stolwijkse Janine Verkerk is opgenomen. Het gaat de dames nog niet naar wens in de vierde divisie, ook al won het team vorige week met maximale cijfers: 8-0. “Ons spel is te wisselvallig. Daarom staan we naar mijn mening te laag. Het is even wennen. Gelukkig zijn er nog voldoende kansen om te klimmen op de ranglijst.”

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden