• Arie van Zaanen met zijn opvolgers Marieke van Zijl-Speksnijder en Jan de Visser.
• Arie van Zaanen met zijn opvolgers Marieke van Zijl-Speksnijder en Jan de Visser. Foto: wijntjesfotografie.nl

Directeur Arie van Zaanen (Oranje Nassauschool) doet stapje terug

Algemeen 1.895 keer gelezen

STOLWIJK • Na 29 dienstjaren neemt Arie van Zaanen afscheid als directeur van de christelijke basisschool Oranje Nassau in Stolwijk. Zijn collega’s Marieke van Zijl-Speksnijder en Jan de Visser nemen zijn functie samen over.

Verloren voor het onderwijs is de 62-jarige Arie van Zaanen niet. De ‘duizendpoot’ blijft in dienst van de school en gaat op de achtergrond allerlei taken verrichten. 

“Mijn huidige baan als schooldirecteur is niet te vergelijken met die uit 1993,” aldus Van Zaanen, die met een goed gevoel terugkijkt op de afgelopen decennia. “Ik begon in 1991 als onderwijzer op deze school en ik voelde me al snel helemaal thuis in Stolwijk, waar mijn vrouw en ik met veel plezier wonen. Ik was geen leiderstype, maar dat leerde ik snel. In mijn beginperiode stond ik ook nog gewoon voor de klas, maar door de hoeveelheid taken die erbij kwam, veranderde dat snel. We zijn erin geslaagd om de identiteit van de school te behouden. Onze achterban vertegenwoordigt diverse kerkgenootschappen. De school is altijd zelfstandig gebleven en door uit eigen geleding de vacature op te vullen is de continuïteit gewaarborgd.”

Verbonden
Marieke van Zijl-Speksnijder werkt al 20 jaar op de Oranje Nassauschool. De in Bergambacht geboren onderwijzeres begon als bovenbouwleerkracht. Na twee jaar werd ze adjunct-directeur en mede door haar taak als intern begeleider was haar dag volledig ingevuld.

“Na vier schooljaren ben ik parttime gaan werken, want mijn gezin vind ik ook belangrijk,” aldus de Ouderkerkse. “Ondanks alle individuele verschillen is de onderlinge verbondenheid groot. Geloofsopvoeding en welbevinden vind ik enorm belangrijk. Over het aanvaarden van het directeurschap heb ik lang nagedacht. Toen Jan de Visser aangaf deze functie als duo in te vullen, ging ik overstag.” 

Ambitie
Jan de Visser is een geboren Zeeuw en vindt de dorpsschool passen bij zijn arbeidsethos. “Wat de bijbel ons leert, passen wij toe in menig les”, zegt de in Rotterdam wonende onderwijzer. “Aan de ambitie om directeur te worden dacht ik nooit. De vraag overrompelde mij dan ook. Ik ga net als Marieke een opleiding volgen en hoop voldoende kennis op te doen om het directeurschap de gepaste inhoud te geven.”

Arie van Zaanen luistert aandachtig naar de beweegredenen van zijn gewaardeerde collega’s. “Dit versterkt mijn gedachte, dat de opvolging in goede handen is. Ik zal niet op mijn lauweren gaan rusten en inspringen waar het nodig is.”

Wim Kroone

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden