Afbeelding
Foto: aangeleverd

Uitleg over boerenprotest in begrijpelijke taal

Algemeen 3.041 keer gelezen

STOLWIJK • Sheila Kok heeft in haar tuin aan de Frans Halsstraat in Stolwijk een protestbord geplaatst waarop in ‘begrijpelijke taal’ wordt uitgelegd wat er nu allemaal speelt onder de boeren. “Zijn er na het lezen nog vragen? Bel dan gerust aan.”

“Mijn man heeft een eenmanszaak in het agrarische loonwerk, tevens grond-, weg- en waterbouw”, vertelt Sheila. “Wij merken dat hier in het dorp bij een deel van de burgers nog niet duidelijk is wat er exact speelt op dit moment. Ja, ze weten dat er een probleem is met de stikstofuitstoot, maar hier blijft het bij. Met ons protestbord proberen we hierin wat duidelijkheid te scheppen.”

Om te vervolgen: “De overheid heeft in 2015 het melkquotum afgeschaft. Dit betekent dat de boeren vanaf dat moment een onbeperkte hoeveelheid melk mogen produceren. Daarnaast is ook toegestemd in megastallen, de vergunningen zijn afgegeven en de toekomst lachte de boeren, maar ook de loonwerkers toe. Op dit moment wordt dit beleid tegengesproken door de veestapel met veertig procent te verkleinen, waardoor de stikstofproductie verminderd. Dit staat averechts op wat er beloofd is. De overheid wijst nu volledig naar de agrarische sector en dit is dus waarom we boos zijn. Dit alles vertellen wij ook aan de verschillende buurtbewoners die ons vragen wat er nu exact speelt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden