Afbeelding

Streekmuseum moet op zoek naar nieuw depot: ‘collectie loopt gevaar’

Algemeen 1.356 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Streekmuseum Krimpenerwaard is dringend op zoek naar een nieuw depot. Uiterlijk 1 augustus moet het de depotruimte in het naastgelegen Comenius College verlaten. Binnen een jaar zal ook het depot in de Admiraal de Ruyterschool moeten wijken. 

De klaslokalen zijn nodig om onderwijs te bieden aan Oekraïense vluchtelingen, meldt museumdirecteur Hilde van den Berg. “Dat we het depot kwijtraken, kan de doodsteek zijn voor onze museumcollectie en voor het harde werk dat vrijwilligers sinds de oprichting van het museum hebben verricht”, windt ze er geen doekjes om.

Gesprekken
Er waren al langer gesprekken tussen de gemeente Krimpen aan den IJssel en het Streekmuseum om een nieuw onderkomen te vinden voor de collectie van ruim 27.000 (!) voorwerpen in de depots. Ondanks ‘maandenlang hard zoeken’, aldus de museumdirecteur, is er nog geen nieuwe locatie gevonden: “Nu heeft het Krimpens college besloten dat het museum uiterlijk 1 augustus aanstaande uit het Comenius College moet, ongeacht of er dan een nieuwe plek is gevonden. In het uiterste geval worden de depotitems zo lang opgeslagen in zeecontainers in de Stormpolder.”

Dat is bepaald niet de gewenste oplossing, benadrukt Van den Berg: “Iedere museumcollectie verpietert in zeecontainers, vooral de fragiele textielcollectie die in het Comenius College ligt opgeslagen. Als dit plan op deze manier wordt doorgezet gaat een belangrijk deel van de Krimpense en regionale geschiedenis verloren. De textielcollectie van het Streekmuseum is in de afgelopen 69 jaar uitgegroeid tot een encyclopedie van streekeigen kleding, handwerk en huishoudelijk textiel.”

Permanent
En dus zoekt het museum verder, terwijl de klok doortikt: “Om beide depots te verenigen is een ruimte van circa 200 vierkante meter nodig. Deze moet goed bereikbaar zijn met de auto; er wacht immers een grote verhuizing. Ook een tijdelijke oplossing wordt op prijs gesteld, maar uiteindelijk hebben we een permanent extern depot nodig voor de collectie.”

Wie een geschikte ruimte heeft, kan contact opnemen met het Streekmuseum, via h.vandenberg@streekmuseumkrimpenerwaard.nl of 0180-514866 (dinsdag, woensdag, donderdag).

Reactie gemeente
Wethouder Wubbo Tempel hoopt dat de oproep werkt: “Helaas heeft overleg tot nu toe niet tot een oplossing geleid, die het museum aantrekkelijk vond. De gemeente heeft diverse opties aangedragen. Eén heel aantrekkelijke optie is van een eigenaar van een ruimte in de Crimpenhof. Daar kan het museum het depot opslaan en zelfs bezoekers toelaten. Dit is helaas afgeketst, omdat het Streekmuseum niet voor vier dagdelen vrijwilligers kon regelen. De gemeente heeft aangeboden om alle kosten die hiermee gepaard gaan, op zich te nemen. Dus aan die voorwaarde is voldaan.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden