Afbeelding
Foto: Floris Bakker

College Krimpenerwaard (en Zuidplas) positief over behoud veer Gouderak

Algemeen 485 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het college van Krimpenerwaard heeft dinsdag besloten om het contract met veerdienst Gouderak-Moordrecht te verlengen. B&W van Zuidplas bekrachtigde eerder haar financiële deel van dit contract, tijdens het vaststellen van de Zomernota. 

Beide besluiten zijn onder voorbehoud van vaststelling van beide gemeenteraden. 

Met deze verlenging leveren de gemeenten Krimpenerwaard en Zuidplas ieder jaar een structurele bijdrage in het exploitatietekort van de veerdienst. Erik van Toor, directeur van Veerdienst Schoonhoven, die het veer Gouderak-Moordrecht exploiteert, heeft volgens B&W Krimpenerwaard aangegeven er vertrouwen in te hebben dat het goedkomt met de verlenging van het contract.

Kadernota
Het huidige contract voor de veerdienst moet voor 1 juli aanstaande worden verlengd. De colleges van Krimpenerwaard en Zuidplas willen deze overeenkomst verlengen tot 1 juli 2028, onder voorbehoud dat de raad instemt met het extra structureel budget. In de gemeente Zuidplas besluit de raad hierover tijdens de behandeling van de Zomernota op 5 juli en in de gemeente Krimpenerwaard is dit op 6 juli tijdens de behandeling van de Kadernota.

De veerdienst wordt geëxploiteerd door Veerdienst Schoonhoven BV, waar de gemeente Krimpenerwaard eigenaar van is. De komende jaren is een groter tekort voorzien dan vijf jaar geleden, namelijk 160.000 euro ten opzichte van 118.000 euro vijf jaar geleden, meldt de gemeente Krimpenerwaard in een verklaring:  

‘Dit komt onder andere door hogere brandstof-, onderhouds- en personeelskosten en als gevolg van lagere opbrengsten door de coronapandemie. In 2017 is de raad akkoord gegaan met het voorstel om jaarlijks 60% van het begrotingstekort vanuit de gemeente Krimpenerwaard bij te dragen. De gemeente Zuidplas draagt jaarlijks 40% bij. Deze afspraak loopt tot en met het tweede kwartaal van 2022, waarna deze vervalt. Het doel van beide gemeenten is om deze afspraak te verlengen’.

Onrust
Afgelopen weekend ontstond via Facebook onrust over het voortbestaan van de veerdienst Gouderak-Moordrecht. De schipper van de veerdienst liet weten dat het huidige contract per 1 juli aanstaande afloopt en er nog geen nieuw overeenkomst klaarligt. 

Het leidde tot vele ongeruste reacties van gebruikers van de pont én was reden voor Leefbaar Krimpenerwaard om hierover vragen te stellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden