Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Martin Hoogendijk en Johan de Ridder.
• Martin Hoogendijk en Johan de Ridder. (Foto: Martijn Kuiler)

Team Hope4Life is klaar voor Roparun

  •   keer gelezen

ASPEREN/OUDERKERK A/D IJSSEL  • Gaan als de brandweer: dat is zeker van toepassing op het Roparunteam Hope4Life. Het heeft namelijk enkele brandweerlieden in zijn gelederen.

Het team gaat in het pinksterweekend voor inmiddels de derde keer van start in de Roparun, de estafetteloop waarmee geld wordt ingezameld voor zorg voor mensen met kanker.

Mede-’kartrekkers’ van het team zijn Martin Hoogendijk (43) en Johan de Ridder (42). Eerstgenoemde is bevelvoerder bij de brandweer in Ouderkerk aan den IJssel, de ander bij die van het Gelderse Asperen.

Hope4Life vertrekt zaterdag 4 juni samen met vele andere teams vanaf Vliegveld Twenthe voor een nieuwe editie van de nonstop-loop over meer dan vijfhonderd kilometer kriskras door het land. De finish is twee dagen later op de Coolsingel in Rotterdam. “Normaal gesproken start de Roparun in Parijs en Hamburg, maar vanwege de coronaperikelen heeft de organisatie eerder besloten om voor deze editie in eigen land te blijven, met twee routes: noord en zuid”, geeft Johan aan. “Wij volgen de eerste.”

Kippenvel
De finish van de Roparun op Tweede Pinksterdag in Rotterdam is en blijft toch wel iets unieks, weet ook Martin uit ervaring. “Met al die mensen langs de kant die voor je klappen. Ja, dat is echt kippenvel. Eerder voerde de route langs de voormalige Daniël den Hoed kankerkliniek op Zuid. Als je daar dan die kinderen met hun kale hoofdjes zag zitten, die voor je applaudisseerden.... ja, dan kwamen bij mij wel de tranen.” Om te vervolgen: “Wij klagen al na een paar uur werken dat we moe zijn, maar als je dat ziet...wat is het dan toch soms een oneerlijke wereld. Je bent gelijk weer doordrongen van waarvoor je het doet.”

De twee kennen elkaar beroepsmatig van de brandweer in de Rotterdamse haven, van waaruit ze eerder met een team deelnamen aan de Roparun. “Eenmaal besmet met het Roparunvirus, blijf je dat voor altijd”, klinkt Martin stellig. “Dus toen Johan mij vroeg om te helpen een nieuw team op te zetten, stond ik direct klaar.”

Energie
Johan: “Hope4Life staat voor de strijd die Danny van Brenk uit Heukelum gestreden heeft. Hij had een zeldzame vorm van kanker, waaraan hij in 2017 op 35-jarige leeftijd helaas is overleden. Van dichtbij heb ik zijn strijd gezien en vooral zijn energie om door te gaan. Na zijn overlijden voelde ik sterk de behoefte om iets voor stichting Hope4Life te doen, die geld inzamelde voor Danny’s behandeling. De energie die in deze naam steekt moest doorgezet worden. Ik heb dit besproken met een aantal vrienden, collega’s en de vrouw van Danny en van daaruit is het team ontstaan.”

Het bestaat niet louter alleen uit brandweerlieden, benadrukt Martin. “We zijn met een ploeg van rond de 25 mannen en vrouwen uit beide regio’s”, geeft hij aan. “Hier vanuit de kazerne in Ouderkerk zijn er dit jaar drie teamleden, dus het leeft hier zeker. Ook gaan er twee fysiotherapeuten mee: Peter en Jurre Demoed van Fysiofit hier in Ouderkerk. Want dat beseffen veel niet, maar de prestatie die onze teamleden qua logistiek, catering en verzorging leveren, is zeker gelijk aan die van onze lopers en begeleidende fietsers. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat we op een tussenpunt echt onze nodige rust kunnen pakken om bij te tanken.”

Acties
Qua sponsoring heeft Hope4Life zeker niet te klagen. Johan: “We gaan inmiddels richting de 15.000 euro mede dankzij schenkingen uit het bedrijfsleven. Maar ook als team hebben we verschillende acties gehouden, waaronder de verkoop van oliebollen en speculaaspoppen, een sponsorloop op een school in Leerdam en het innen van statiegeldbonnetjes bij supermarkten.” Ook vanuit beide brandweerregio’s is er genoeg support. Martin: “Vanuit Hollands-Midden krijgen we de beschikking over een personenbus.” Johan vult direct aan: “Vanuit Gelderland-Zuid komen er bedjes voor op onze rustpunten, bijvoorbeeld die in de kazerne van Asperen, op de route naar onze doorkomst in Leerdam.”

De twee kunnen duidelijk niet wachten tot dan eindelijk het startschot klinkt. “We zijn er klaar voor!”

Martijn Kuiler.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten