Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De splinternieuwe WTS 500.
• De splinternieuwe WTS 500.

Brandweer Stolwijk: nieuw voertuig, eerste paal én huldiging vrijwilligers/geslaagden

  •   keer gelezen

STOLWIJK • Brandweer Stolwijk nam zaterdag het nieuwe voertuig, de Water Transport-500, officieel in ontvangst. Daarnaast werd ook de officiële eerste paal geslagen voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne én werden geslaagden en jubilerende vrijwilligers in het zonnetje gezet.

De Stolwijkse brandweer is maar wat blij met de WTS 500, een watertransportsysteem dat in één keer 10.000 liter (!) water kan verplaatsen. Het voertuig werd ’s middags in aanwezigheid van wethouder Leon de Wit en commandant Hans Zuidijk van de regio Hollands-Midden in gebruik genomen. 

“We zijn trots op deze aanwinst, die op afgelegen plekken ingezet kan worden vanwege de 500 meter lange brandweerslang,” vertelt Martin Zwijnenburg, sinds 2018 ploegchef van het achttien vrijwilligers tellende brandweerkorps, onder wie drie vrouwen. “Dat én de nieuwbouw van de kazerne op de voormalige gemeentewerf maakt ons toekomstbestendig.”

De bouw is inmiddels in volle gang, de oplevering is medio december gepland.

Oefenen
Alle brandweervrijwilligers hebben volgens de ploegchef maar één doel voor ogen en dat is hulp verlenen: “Elke maandagavond oefenen en bereiden we ons voor op calamiteiten. De afgelopen drie weken hebben we met de collega’s van Bergambacht en Haastrecht geoefend in een leegstaand huizenblok in de Jan Steenlaan, dat binnenkort afgebroken wordt. Er werd onder meer een brand in scene gezet. Onderling heerst bij de acht brandweerkorpsen in de Krimpenerwaard een gezonde rivaliteit. De kern Berkenwoude heeft geen eigen brandweer. Bij een brand of andere calamiteit daar komen vaak de brandweerkorpsen van Bergambacht en Stolwijk gelijktijdig in actie.”

In het zonnetje
Tijdens de aansluitende korpsavond werden diploma’s uitgereikt en vijf jubilarissen in het zonnetje gezet. Al dertig jaar lang maakt Wim van Meijeren deel uit van het Stolkse brandweerkorps, dat naast het blussen van branden een helpende hand biedt bij het tentenkamp en het opzetten van de kerstboom op het Dorpsplein.

“Ik kijk altijd uit naar de oefenavonden en de onderlinge wedstrijden. Nu ik 51 ben, moet ik elk jaar gekeurd worden. Dat is een goede reden om te zorgen dat ik fit blijf. Ik ben werkzaam in Stolwijk. Mijn werkgever vindt het prima als ik me bij de brandweerkazerne meld na een alarm, mits er een directe collega aanwezig is die mijn werk kan overnemen. Dat we een nieuwe brandweerkazerne krijgen is geen overbodige luxe. De huidige is flink gedateerd.”

Nieuwe vrijwilligers
“De werving van vrijwilligers is een zorgenkindje,” besluit Zwijnenburg. “Momenteel is de sterkte van het korps op peil, maar de gemiddelde leeftijd stijgt – het jongste lid is 28 jaar – en nieuwe aanwas van jongeren vanaf achttien jaar blijft uit. Wie belangstelling heeft, kan zich vooral aanmelden.”

Jubilarissen: Andrea Groen in ‘t Wout - 10 jaar brandweervrijwilliger; Remy Mooibroek (12,5 jaar); Daan Buijense (12,5 jaar); Martin Zwijnenburg (20 jaar); Willem van Meijeren (30 jaar). Diploma’s: Alex Haagen - Manschap A; Laura Heij - Manschap A; Piet Verhoef - Manschap A; Marco Anker - chauffeur/voertuigbediener; Remy Mooibroek - chauffeur/voertuigbediener; Andrea Groen in ‘t Wout - bevelvoerder.

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten