Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Leerlingen Het Kompas bezoeken ‘De Nachtwacht’

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Leerlingen van basisschool Het Kompas hebben op initiatief van Stichting Synerkri met hun klas een bezoekje gebracht aan de replica van De Nachtwacht in Het Facet. 

‘Nachtwacht on Tour’ is een initiatief van het Rijksmuseum. Een levensgrote foto van het schilderij reist door het land. Voor sommige bewoners van verpleeghuizen en seniorencomplexen is het niet mogelijk om op pad te gaan om musea te bezoeken. Daarom wordt Rembrandts beroemdste werk en icoon van Nederland naar hen toegebracht. Het doek van vier meter hoog en vijf meter breed staat nu dus voor drie weken in Tiendhove. 

Een mooie gelegenheid voor Stichting Synerkri om cultuureducatie hieraan te verbinden. “Aangezien PCB Het Kompas in hetzelfde gebouw zit, was het organisatorisch eenvoudig om de leerkrachten met hun klas te ontvangen”, aldus cultuurcoach Mariska Scalongne. “Het schilderij is best indrukwekkend en ik wilde de kinderen de unieke kans geven om dit schilderij van dichtbij te zien.” 

Synerkri heeft Ina Verkaik, vakdocente kunst bij Hier is Ina en zelf kunstenaar, gevraagd om met de kinderen een lesje ‘Kijken naar Kunst’ te geven. 

 Afgelopen dinsdag en donderdag bezochten twaalf klassen (groep 1 t/m 8) De Nachtwacht. De kinderen hebben stukjes van het verhaal achter het schilderij gehoord, wat geleerd over verftechnieken en leren kijken naar details die ertoe doen.

De leerkrachten kregen na afloop een informatieboekje mee en zijn gewezen op de online lessen die het Rijksmuseum kosteloos ter beschikking stelt aan de scholen.  

De Nachtwacht wordt woensdag 25 mei weer afgebouwd en vervolgt dan zijn reis door Nederland weer.  

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten