Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto:

Verontwaardiging bij Krimpense lokale partijen

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De lokale partijen Krimpens Belang en Stem van Krimpen hebben met ‘verontwaardiging en teleurstelling’ kennis genomen van de keuze van Leefbaar Krimpen en SGP voor een coalitie met het CDA. “Ze nemen de kiezer niet serieus”, aldus Stem-fractievoorzitter Wilco Slotboom-Zeedijk.

Ook in Krimpen waren de lokale partijen de grootste winnaars van de verkiezingen. In de top vier staan alle lokale partijen. Leefbaar Krimpen werd de grootste partij met 6 zetels, Stem van Krimpen kreeg 4 zetels en nieuwkomer Krimpens Belang 2 zetels. SGP behaalde vijf zetels. Deze week werd echter bekend dat het ‘motorblok’ Leefbaar Krimpen en SGP niet voor lokaal, maar voor het CDA (1 zetel) kiest als beoogd coalitiepartner. Slotboom-Zeedijk: “Dit terwijl het CDA bij een eerdere mogelijke optie van Leefbaar, Stem van Krimpen, PvdA en CDA aangaf pertinent niet met Leefbaar Krimpen in een coalitie te willen.”

Fractievoorzitter Sethi Plaisier van Krimpens Belang kreeg in een persoonlijk gesprek te horen dat Leefbaar niet met haar partij in zee wil. “Wij waren bereid om in het belang van de inwoners tot elkaar te komen en hiermee het lokale geluid te laten horen, echter zij waren hiertoe niet bereid en wilden liever met de SGP en het CDA. Ondanks onze grote verbazing wensen wij hen veel succes in de coalitie-onderhandelingen.”

Wilco Slotboom-Zeedijk voelt zich ‘geschoffeerd’. “De derde partij van Krimpen met al haar kiezers zetten ze bij aanvang van de formatie direct aan de zijlijn. Je wordt uitgenodigd door het motorblok Leefbaar en SGP voor input, maar de eerste zin die door de vertegenwoordiger van de SGP-fractie wordt uitgesproken is: ‘Maar jullie mogen niet meedoen, wij willen geen twee lokale partijen er in; dat is teveel van het goede.’ Leefbaar knikt vervolgens instemmend en geeft aan te hebben afgesproken dat alleen een partij die beiden geschikt vinden, mag aanhaken. Een zo breed mogelijke coalitie zou voor Krimpen juist goed zijn zou je denken. (...) De lokale partijen hebben samen een meerderheid van 12 zetels, maar die optie is niet eens onderzocht. We zijn teleurgesteld, maar niet verslagen.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten