Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Marianne Vos aan de leiding van de kopgroep. (foto: wijntjesfotografie.nl)</p>

• Marianne Vos aan de leiding van de kopgroep. (foto: wijntjesfotografie.nl)

(Foto: wijntjesfotografie.nl)

De Ronde van Lekkerkerk is terug

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • De Wielerronde van Lekkerkerk staat weer op het programma. Het publiek mag op Hemelvaartsdag -26 mei- weer rekenen op een heerlijk spektakel in drie koerscategorieën: amateurs, elite-amateurs en elite-vrouwen.

Bram Hofman, voorzitter van Stichting Wielercomité Lekkerkerk én al veertig jaar bestuurlijk aan het wielerevenement verbonden, is blij en opgelucht dat het er na de vanwege de coronamaatregelen geannuleerde edities van 2021 en 2022 eindelijk weer van komt. 

Reuring
“De voorgaande twee jaar was het voor mij geen pretje op Hemelvaartsdag”, zegt de energieke Lekkerkerker. “We waren 56 edities lang drukte en reuring gewend op het dorp die dag en nu was het stil. Maar goed, dat was toen. Nu gaan we er weer voor. Het mooie is dat zo’n beetje alle sponsors weer meedoen, we in Rabobank een geweldige hoofdsponsor hebben en ook de gemeente Krimpenerwaard ons vol enthousiasme ondersteunt. In die zin is er niets veranderd. Ook het programma ziet er weer veelbelovend uit. Met als hoogtepunt de vrouwenkoers met tal van nationale toppers aan het vertrek. Zo zij we erg blij met de aanwezigheid van Lucinda Brand (Europees Kampioen Veldrijden) en Ellen van Dijk, die twee dagen voor ze in Lekkerkerk rijdt een poging doet om het werelduurrecord scherper te stellen. Ook sterke rensters als Eva Buurman, Danique Braam, Maaike Colje, Nienke Wasmus, Puck Moonen en Claudia Jongerius staan aan het vertrek. En uiteraard is regionaal favoriet Gina Hofland uit krimpen aan den IJssel van de partij en neemt ook de Vrouwenploeg van de Waardrenner deel.”

Bram Hofman startte zijn charmeoffensief naar de topwielrensters al in januari van dit jaar. Daarbij had hij de pech dat de internationale wielerkalender rondom de Rode van Lekkerkerk de Ronde van Thüringen en een driedaagse koers in Engeland bevat. “Enkele internationaal sterke wielrensters zullen daar gaan rijden”, zegt hij. “Ik sluit echter niet uit dat we toch nog ‘afvallers’ mogen gaan begroeten in Lekkerkerk. Per slot van rekening heeft onze koers de reputatie van best bezette vrouwencriterium van Nederland.”

Dringen geblazen
Bij de amateurs en de elite-amateurs is het dit jaar dringen geblazen in Lekkerkerk. “In die eerste categorie zitten we al aan de 85 man”, weet Bram Hofman. “Onder hen diverse bekende gezichten uit de streek, onder wie Nils van Kooy, Jorrit Slaman en Youri Deelen. Bij de elite-amateurs is het veld met 110 renners extreem goed bezet. Ook daar belooft het een spannende strijd te worden met erkende ‘kleppers’ als Jasper de Laat, Koos Jeroen Kers, Jeroen Breuwel, Coen Vermeltsfoort en de winnaar van 2019, Remco Schouten.”

Mooi is ook de tijdrit voor vrouwen, waarvoor tien wielrensters worden geselecteerd. Zij gaan vanuit het tot sponsorruimte omgetoverde gemeentekantoor van Lekkerkerk vanaf 13.45 uur één ronde van 1.800 meter rijden. 

Uiteraard ontbreekt het toeschouwers tijdens de Rabobank Wielerronde van Lekkerkerk op Hemelvaartsdag ook niet aan vertier náást het wielrennen. De jaarlijkse kermis en de diverse horecafaciliteiten in het centrum van Lekkerkerk zorgen voor een nog betere sfeer op de drukste dag van het jaar in het Lekdorp. 

“Heerlijk dat het weer kán!”, verheugt ook Bram Hofman zich met de andere bestuursleden op ‘de mooiste donderdag van mei’. “We zijn klaar voor een geweldige dag!”

Programma Wielerronde van Lekkerkerk: 12:15 amateurs, wedstrijd over 50 km; 13:45 elitevrouwen op uitnodiging Individuele tijdrit; 14:20 UCI-vrouwen/belofte-vrouwen/elite club-vrouwen wedstrijd over 65 km; 16:00 elite-mannen wedstrijd over 80 km.

Jan Timmer

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten