Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De bakfiets van 'Aan de Bak' was donderdag te vinden in Lekkerkerk.
• De bakfiets van 'Aan de Bak' was donderdag te vinden in Lekkerkerk. (Foto: Jan Timmer)

‘Aan de bak’ beleeft geslaagde aftrap

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • De simpelste ideeën blijken soms zeer effectief. Zet een bakfiets neer op een centrale plek in een dorp, plaats er wat stoelen omheen, zorg voor koffie en maak het gezellig. Zie hier het concept van ‘Aan de Bak’, een nieuw project van WelZijn Krimpenerwaard en NETwerk Krimpenerwaard.

“Het plan om ‘Aan de Bak’ te beginnen ontstond midden in het tweede ‘coronajaar’”, vertelt Inge Bonhof van WelZijn Krimpenerwaard. “Corine de Hay -van NETwerk Krimpenerwaard- en ik zochten naar een laagdrempelige manier om mensen die graag met anderen in contact komen bijeen te brengen. Zo kwamen we uit op een bakfiets waar je bij aan kunt schuiven en samen met anderen een ‘bakkie leut’  kunt drinken. We hebben vervolgens verschillende fondsen aangeschreven om ‘ Aan de Bak’ financieel mogelijk te maken. De Montagne Stichting, de Rabobank, StreekFonds Krimpenerwaard en Roodenburg deden een bijdrage, waardoor we het project handen en voeten konden geven. In Schoonhoven vonden we iemand die de bakfiets voor ons kon bouwen. Hij gebruikte daarvoor een al bestaand frame en maakte er een pracht van een houten bak op. Ook prettig: de bakfiets kreeg trapondersteuning mee.”

Gezellig
De bakfiets staat deze zonovergoten donderdagmiddag op het grasveld voor de Parkflat in Lekkerkerk. De belangstelling voor het initiatief is boven verwachting groot. Ruim twintig Lekkerkerkse senioren zijn van de partij. En ze hebben het erg naar hun zin.
“Ik kreeg een flyertje in de bus”, vertelt Joke Gernette, één van de buurtbewoners. “Samen met mijn buurvrouw sprak ik af om er een kijkje te gaan nemen. En ik moet zeggen: het is erg gezellig.”

“Helemaal mee eens,” zegt ‘buurvrouw’ Rika Nobel. “Het leuke er van is dat je op een ongedwongen wijze andere mensen ontmoet. Prettig is natuurlijk ook dat het weer vandaag meezit. Lekker buiten, zonnetje erbij. Beter kan niet!”

Corine de Hay is tegelijkertijd blij én opgelucht. “Vooraf zeiden Inge en ik nog tegen elkaar: ‘laten we hopen dat er wel wat mensen afkomen op ‘Aan de Bak’. Het is nieuw en je kunt niet voorspellen of het aanslaat. Als je dan ziet dat er zoveel belangstelling voor is, dan doet je dat goed. Heerlijk!”

Het is de bedoeling dat ‘Aan de Bak’ elke maand op een andere plek in de Krimpenerwaard wordt geparkeerd. Ook kunnen verenigingen, instellingen en particulieren tegen een kleine bijdrage gebruik maken van de bakfiets.

Krimpen aan de Lek
Het eerstkomende ‘bakkie leut’ vindt over een aantal weken plaats op twee locaties in Krimpen aan de Lek: de Schepenbuurt en de omgeving van de Florastraat. Met flyers wordt in deze wijken bekendgemaakt wanneer de koffie en de stoelen klaar staan. De try-out op Lekkerkerks grondgebied smaakt in ieder geval naar meer. “Wat mij betreft komen ze later in het jaar weer hier te staan”, zegt een vrouwelijke bezoeker van het gezellige buurtonderonsje. “Dan misschien met snert, want dat is ook lekker!”

Jan Timmer

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten