Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• De replica in de hal van Tiendhove.</p>

• De replica in de hal van Tiendhove.

(Foto: Martijn Kuiler)

Tiendhove heeft ‘De Nachtwacht’

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • In de hal van verpleeghuis Tiendhove in Krimpen aan den IJssel pronkt pontificaal De Nachtwacht. Althans, een replica van Rembrandts meesterwerk. Het enthousiasme bij het Krimpense verpleeghuis is er niet minder om. “We hebben een jaar op de wachtlijst gestaan en nu staat-ie er dan eindelijk”, vertelt teamlid Lizette van der Voorden van Tiendhove opgetogen. “Nog te zien tot eind deze maand.”

‘Nachtwacht on Tour’ is een initiatief van het Rijksmuseum. Een levensgrote foto van het schilderij reist door het land. Voor sommige bewoners in verpleeghuizen en seniorencomplexen is het niet mogelijk om op pad te gaan om musea te bezoeken. Daarom wordt Rembrandts beroemdste werk en icoon van Nederland naar hen toegebracht.

Deze reproductie op ware grootte is de scherpste kopie ooit. De afdruk is gemaakt op basis van de grootste foto van De Nachtwacht die gemaakt is in het kader van het restauratieonderzoek Operatie Nachtwacht.

Het doek van vier meter hoog en vijf meter breed staat nu dus voor drie weken in Tiendhove. “Het is bijna niet van echt te onderscheiden”, geeft Lizette aan terwijl ze het oppervlak zacht aanraakt. “Kijk, hij is zo ultrascherp dat je er zelfs de verfstreken in kan zien.” Het werk is in een zware lijst gevat wat het beeld nog meer accentueert. Lizette: “We krijgen volop positieve reacties. Niet alleen bewoners van de verpleegafdeling grijpen deze unieke kans aan om het meesterwerk te zien, maar ook oudere wijkbewoners die hier komen eten nemen de tijd om het fascinerende schilderij grondig te bekijken. Basisschool Het Kompas hiernaast wijdt er zelfs een les aan. Uiteraard komen de kinderen dan ook de afbeelding van De Nachtwacht met eigen ogen bekijken. Zo bedienen we verschillende doelgroepen.”

Voor wie meer wil weten over De Nachtwacht ligt er in Tiendhove een brochure klaar met informatie over het wereldberoemde schilderij. “Er staat zelfs een uitleg in om De Nachtwacht zelf te tekenen.”

Lizette nodigt iedereen uit om het zeventiende-eeuwse meesterwerk zelf te komen aanschouwen. “Binnenlopen kan gewoon. Het doek is bij ons nog te zien tot eind deze maand. Dan wordt het weer afgebroken en ingepakt en reist het verder door het land. Maar eerst nog maar even genieten van de tijd hier.”

Martijn Kuiler

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten