Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Met vereende kracht het dak verwijderen om het slachtoffer te bevrijden.</p>

• Met vereende kracht het dak verwijderen om het slachtoffer te bevrijden.

(Foto: wijntjesfotografie.nl)

Brandweer Bergambacht hoopt op nieuwe aanwas

  •   keer gelezen

BERGAMBACHT • Met een spectaculaire oefening trok de vrijwillige brandweer in Bergambacht maandagavond veel bekijks. Hopelijk zaten er aspirant-brandweerlieden tussen het publiek, want die kan het korps goed gebruiken. 

De groep vrijwilligers bij de brandweer in Bergambacht slinkt de komende tijd immers door vergrijzing, het verhuizen van een aantal brandweerlieden en verandering in arbeidsomstandigheden, waardoor deze laatste groep na een alarm niet tijdig op de brandweerkazerne aan de Veerweg kan zijn. 

“Werving op korte termijn is daarom noodzakelijk,” zegt groepschef Lejan Versluis. “We hopen dat Bergambachtenaren na het zien van deze in scène gezette reddingsoperatie interesse tonen om ons team te komen versterken. Persoonlijke benadering van geschikte kandidaten is een tweede optie. De keuring voor het uitdagende brandweervak is best pittig net als het volgen van cursussen, maar je krijgt er veel voor terug.”

Hecht
Per jaar kent Brandweer Bergambacht ongeveer 115 uitrukmomenten. Versluis: “Naast het blussen van branden assisteren we regelmatig bij ambulancediensten. Voor elke calamiteit staan we paraat. Het team is hecht en heeft veel weg van een familie. Elke maandagavond buiten de schoolvakanties om oefenen we twee uurtjes.”

Onmisbaar
Wethouder Jan Vente, voor deze gelegenheid ook in een brandweerpak gehesen, speelde zijn rol met verve. Hij kreeg een grote ‘kniptang’ in zijn handen gedrukt om met vereende kracht het autodak te verwijderen, zodat het slachtoffer bevrijd kon worden.

“Zwaar werk, hoor”, zegt de Perkouwenaar bewonderend. “De acht vrijwillige brandweerkorpsen in de gemeente Krimpenerwaard zijn onmisbaar voor de hulpverlening. Hopelijk voelen nieuwe belangstellenden zich geroepen om aan te sluiten bij éénvan de korpsen.”

Diploma’s
Prille zestiger Piet Bezemer, die 38 jaar vrijwilliger was en het schopte tot ploegchef, was een van de toeschouwers.

“Ik heb genoten van mijn periode bij de vrijwillige brandweer,” vertelt hij met enige trots. “Het geeft een goed gevoel om behulpzaam te zijn voor de gemeenschap. Je verbreedt je kennis door het behalen van allerlei diploma’s. Een keer per maand meld ik me met meerdere oud-leden op de kazerne voor een gezellig samenzijn. Ik ga straks nog een evaluatieborreltje drinken met deze kanjers.”

Nacht en ontij
Na het opruimen vertrokken de vrijwillige brandweerlieden richting kazerne. Lejan Versluis toont zich tevreden over zowel de oefening als de belangstelling ervoor.

“We hopen dat het wat oplevert. Op korte termijn zijn vijf nieuwe mensen welkom, die het op kunnen brengen om als het nodig is bij nacht en ontij in actie te komen.”

Belangstellenden kunnen een mailtje sturen naar: lejan.versluis@VRHM.nl

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten